Hlavní obsah

Investice Plzně má pod palcem stíhaný úředník

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Má pod palcem veškeré investice města. Zadává a realizuje s tím související veřejné zakázky a dohlíží na jejich regulérnost. Přitom sám má problém se zákonem. Řeč je o vedoucím odboru investic plzeňského magistrátu Pavlu Grisníkovi.

Foto: Profimedia.cz

Magistrát města Plzně

Článek

Podle zjištění Práva krátce poté, co letos v dubnu nastoupil na významný úřednický post, jej protikorupční policie obvinila ze zneužití pravomoci v souvislosti s jeho dřívějším působením na stavebním úřadu v Aši, kterému několik let šéfoval.

Obvinění 47letého úředníka se točí kolem výstavby větrných elektráren v Újezdě u Aše. Soukromý investor nedodržel schválený projekt a místo dvou větrníků postavil jeden s jinými výškovými parametry.

Trestní řízení stále běží, žádné informace k němu zatím nelze poskytnout
Viktor Böhm, zástupce

Stavba nakonec prošla a policisté následně obvinili jak Grisníka, tak tajemníka ašské radnice Karla Svitáka. Ten sám už dříve ke kauze řekl, že ho policie viní z neoprávněného zasahování do rozhodovací pravomoci úředníků ve prospěch stavitele.

„Trestní řízení stále běží, žádné informace k němu zatím nelze poskytnout,“ reagoval na dotaz Práva chebský státní zástupce Viktor Böhm.

Korupce v kasinu a úplatky

Jak Právo zjistilo, Grisníka kriminalisté prověřovali i v souvislosti s korupční kauzou kolem kasina v Aši, ve které je stíhán starosta města Dalibor Blažek (nez.) a dva podnikatelé.

Z trestního spisu vyplývá, že jeden z obviněných byznysmenů má úzké vazby právě na Grisníka, se kterým řešil kolaudaci a předčasné užívání kasina. Grisníkovi policisté odposlouchávali telefon i kvůli podezření, že se nechává uplácet.

Ještě než Grisníkovi sdělili obvinění, rozvázal pracovní poměr a z Aše se odstěhoval. „Odešel na vlastní žádost z rodinných důvodů,“ řekl starosta města.

Do funkce vysokého úředníka Grisníka schválili plzeňští radní jako vítěze výběrového řízení, do kterého se přihlásilo deset zájemců. Usnesení o zahájení trestního stíhání dostal do ruky den poté, co na nové místo nastoupil.

„O jeho trestním stíhání nemám žádné informace. Pouze informoval zastupitelstvo, že je v souvislosti se svým předchozím zaměstnáním součástí šetření jakési kauzy,“ prohlásil primátor města Martin Zrzavecký (ČSSD).

Potvrdil, že neví o tom, že by byl Grisník z čehokoliv obviněn. „Proto ctíme presumpci neviny,“ dodal primátor.

Tajemnice magistrátu Dagmar Škubalová zatím žádné personální kroky vůči stíhanému úředníkovi nechystá.

Reklama

Výběr článků

Načítám