Hlavní obsah

Z vytříděných baterií je možné vyrobit třeba novou popelnici

Novinky, Gabriela Krejčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do kalendáře mezinárodních dnů od letošního 9. září přibyl Evropský den recyklace baterií. Má upozornit na nutnost třídění baterií, které obsahují nebezpečné látky. Natočili jsme, co se s těmito zdroji energie děje poté, co doputují z domácnosti do recyklační linky. Z baterií se získávají kovy, které je možné dál použít. Může se z nich vyrobit třeba popelnice.

Třídírna baterií v KladněVideo: Novinky

 
Článek

Za vyhlášením prvního dne recyklace baterií stojí evropská asociace Eucobat, která se stará o odběr baterií z 13 evropských zemí. S nápadem na mezinárodní den ovšem přišla česká nezisková společnost Ecobat.

„V rámci projektu Recyklohraní provedli školáci průzkum a zjistili, že se v každé české domácnosti nachází přibližně 50 baterií, což představuje více než 5000 tun baterií, které v šuplících čekají na své další využití,“ řekl jednatel společnosti Ecobat Petr Kratochvíl.

Právě hromadění vybitých baterií v domácnostech je v procesu recyklace největší problém. Lidé je dávají stranou, protože vědí, že není správné vyhazovat je do běžného odpadu. Na místa, kde se vybírají, je ale už nepřinesou. A baterie se jim hromadí doma.

Speciální sběrné boxy jsou umístěny například v elektroprodejnách či obchodních řetězcích.

Datum 9. září nebylo vybráno jen tak náhodou. V tento den roku 1737 se totiž narodil slavný italský lékař a fyzik Luigi Galvani, jehož pokusy s takzvanou živočišnou elektřinou přivedli jeho současníka Allesandra Voltu k sestrojení prvního galvanického článku. Tedy základního konstrukčního prvku všech elektrických baterií a akumulátorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám