Hlavní obsah

Babiš chce zastavit výkup pozemků od Bakaly

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe, jas

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) žádá, aby vláda zrušila své červencové usnesení o vzniku průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné. Vadí mu, že kraj má vykoupit pozemky od podnikatele Zdeňka Bakaly za dvě stě miliónů korun. Ministerstvo financí o tom informovalo v úterý ráno. Kraj s možným zrušením usnesení nesouhlasí a pozastavil se nad ním i ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Ministr financí Andrej Babiš v reakci na nově odhalené informace, že průmyslová zóna Nad Barborou by měla být vybudována na pozemcích vlastněných společností Zdeňka Bakaly, požádal o zařazení návrhu na zrušení usnesení vlády o průmyslové zóně Nad Barborou na program jednání vlády,“ uvedlo ministerstvo.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl, aby se celou věcí nejprve zabývala koaliční rada. S tím souhlasí Babiš i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), celá věc se bude projednávat na středeční schůzi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vláda prý nebyla informována

Podle Babiše vláda nebyla informována, že se jedná o Bakalovy pozemky. „Považuji za naprosto nepřípustné, že vláda nebyla informována o tom, že mají být z veřejných prostředků vykoupeny pozemky vlastněné člověkem, který neplní své závazky vůči České republice a jejím občanům,“ reagoval Babiš.

Zároveň poukázal na to, že ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) neinformoval o souvislosti s podnikatelem Zdeňkem Bakalou.

„V materiálu předloženém do připomínkového řízení, v materiálu pro jednání vlády, v úvodním slově pana ministra Mládka ani v následné debatě při jednání vlády nebyla ani naznačena jakákoliv souvislost s panem Bakalou, natož bližší podmínky a okolnosti výkupu pozemků,“ komentoval šéf ANO.

Mládek: Stačilo si materiály přečíst

Mládek ve vysílání České televize uvedl, že Babiš má zřejmě neprofesionální aparát na svém ministerstvu. Informace o tom, komu patří pozemky, které budou vykoupeny, prý v materiálech byla a nebyl problém si ji ověřit.

Ministr průmyslu zdůraznil, že pozemky nebude vykupovat vláda, ale kraj a připomněl, že jiné vhodné pozemky se v regionu nenacházejí.

Chce podrobnou analýzu

Babiš nyní požaduje, aby kabinet své původní rozhodnutí zrušil. Dále by podle něj vláda měla ministerstvu průmyslu uložit, aby předložilo podrobnou analýzu ekonomické vhodnosti projektu, podrobný harmonogram postupu jeho realizace včetně detailního rozpisu předpokládaných prací, a to včetně akcí financovaných z prostředků Moravskoslezského kraje.

„Součástí znovu předloženého materiálu ministerstva průmyslu a obchodu by mělo být také zdůvodnění výběru lokality a pozemků pro realizaci průmyslové zóny, popis vlastnické struktury pozemků a způsob stanovení předpokládané výkupní ceny a plné znění všech smluv o budoucí kupní smlouvě uzavřené v souvislosti s předpokládanou realizací průmyslové zóny,“ požaduje resort financí.

Vláda přípravu výstavby této průmyslové zóny odsouhlasila ve středu 22. července. V návaznosti na tento souhlas by měly být Moravskoslezským krajem odkoupeny pozemky za cca 200 miliónů korun od společnosti, kterou vlastní právě miliardář Bakala.

Moravskoslezský kraj ale již dříve uvedl, že nemá žádné jiné pozemky, na kterých by mohl průmyslovou oblast vybudovat. Kromě pozemků Bakalovy společnosti Asental Land se na území budoucí zóny nacházejí i pozemky ve vlastnictví města Karviná, Slezské diakonie nebo státního podniku DIAMO, uvedla ČTK. V nové průmyslové zóně by mělo podle ní vzniknout na dva tisíce pracovních míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám