Hlavní obsah

Kiska se hned po operaci snažil chodit bez berlí, čeští lékaři mu to „trošku zakázali”

– Plzeň • Aktualizováno

Slovenský prezident Andrej Kiska v sobotu dopoledne opustil plzeňskou fakultní nemocnici, kde se ve čtvrtek podrobil miniinvazivní artroskopické operaci v oblasti kyčelního kloubu. Kiska se už snažil chodit bez berlí, doktoři mu to rozmluvili.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Slovenský prezident Andrej Kiska opustil nemocnici o berlích

Článek

Kiska v sobotu před odjezdem z nemocnice řekl, že se cítí úměrně prodělanému zákroku velmi dobře. Zopakoval, že v Plzni podstoupil operaci na doporučení slovenských lékařů a poděkoval lékařům a personálu plzeňské nemocnice.

"Věřím, že rehabilitace proběhne co nejdříve, práce je mnoho a byl bych rád, kdybych mohl být co nejdříve v paláci. Pan doktor asi souhlasit nebude, ale kdybych mohl berle zahodit už za pár dní, byl bych velmi rád," řekl prezident.

Poté bez pomoci nasedl na zadní sedadlo automobilu a kolona doprovodných vozidel včetně policejních aut opustila areál nemocnice. Prezidentův mluvčí Roman Krpelan řekl, že prezident pojede do Prahy, odkud poletí na Slovensko "malým speciálem".

Snažil se chodit bez berlí

Lékař Petr Zeman, který operaci vedl a o prezidenta se v nemocnici staral, řekl, že bez berlí se Kiska snažil chodit už dnes. "Tak jsme mu to trošku zakázali. Rozumná doba je tak týden dva," řekl lékař.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Slovenský prezident Andrej Kiska se loučí s lékařem Petrem Zemanem.

"Pan prezident byl velmi odpovědný pacient, dodržoval všechny naše rady a velmi dobře spolupracoval," popsal.

Pooperační péče zatím podle něj pokračuje výborně, dnes už prezident nepotřeboval nic na bolest a dobře rehabilituje.

Prezident měl na kyčelním kloubu změny jako mají pacienti, kteří v mládí sportují. Věkem se stav kloubu zhoršuje. "Zatím to nebyl nález, který by byl indikovaný k výměně kloubu, ale kdyby se neošetřoval, tak by časem určitě k tomu došlo," řekl ve čtvrtek novinářům Zeman. Cílem operace bylo zbavit pacienta bolesti a pokud možno jej vrátit co nejdříve do běžné denní zátěže. Rekonvalescence většinou trvá šest týdnů.

Prezident dlouhodobě pociťoval bolest v oblasti kyčelního kloubu, proto podstoupil konzervativní formu léčby, která ale nepřinesla kýžený výsledek a bolesti přetrvávaly. Slovenští lékaři doporučili dvaapadesátiletému Kiskovi operaci miniinvazivní technikou právě v Plzni. V Plzni se tomuto typu operací věnují lékaři téměř deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám