Hlavní obsah

Sudetští Němci z Rakouska by chtěli odškodnění za majetek v ČR, Zaorálek to odmítl

Aktualizováno

Sudetští Němci a jejich potomci usazení v Horních Rakousích mají podle šéfa jejich zemského sdružení Petera Ludwiga zájem o odškodnění za majetek, o který přišli, když byli po 2. světové válce odsunuti. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), na nějž se v pátek s požadavkem Ludwig obrátil, to odmítl a uvedl, že tato věc pro něj není téma.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Ludwig, jehož sdružení má prý kolem 3000 členů, vystoupil na závěr tiskové konference po jednání Zaorálka s rakouským ministrem zahraničí Sebastianem Kurzem.

Šéfovi české diplomacie sdělil, že z ankety mezi členy jeho spolku vyplynulo, že velká většina z nich by se stále nechtěla vzdát nároku na svůj majetek v Česku. ČTK později upřesnil, že takové přesvědčení vyjádřilo v korespondenčním hlasování 95 procent dotázaných.

Předseda regionálního sudetoněmeckého sdružení proto Zaorálka požádal, aby takový postoj tlumočil v Praze. Agentuře řekl, že není pro to, aby se konkrétní majetek sudetských Němců ještě dnes vracel, ale měla by se za něj bývalým majitelům a jejich potomkům vyplatit náhrada. Podpořil by také zřízení fondu, z něhož by se financovaly společné česko-rakouské projekty.

„Pro mě to není téma, protože si myslím, že my nemáme žádnou potřebu s rakouskou stranou řešit to, co jsme v případě česko-německých vztahů řešili Česko-německou deklarací (z roku 1997),“ uvedl v reakci Zaorálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám