Hlavní obsah

Žádná mimořádná dotace pro zadlužené klokánky, rozhodla vláda

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Fond ohrožených dětí (FOD), který provozuje dětské klokánky, mimořádnou dotaci ve výši 20 miliónů korun nedostane. Ve čtvrtek o tom rozhodla vláda rozdílem dvou hlasů. Fond momentálně dluží 122 miliónů korun.

Foto: Stáňa Seďová , Právo

Ilustrační snímek

Článek

S návrhem pomoci zadluženému fondu přišel ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) by ale nebyla mimořádná dotace fér k ostatním provozovatelům.

Marksová měla problém s postupem, který žádost o dotaci provázel. „Byl velmi nesystémový a nefér k ostatním poskytovatelům sociálních služeb, kteří se celá léta chovají v souladu s pravidly a hospodárně, tudíž tyto problémy nemají,“ řekla ministryně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kdyby podle ní Babiš udělal otevřenou transparentní soutěž a vyhlásil dotační řízení pro organizace, které se dostaly do nějakých potíží, tak potom by to bylo něco jiného.

„Tohle je nestandardní postup, kdy jedna jediná organizace z celé řady desítek nebo spíše stovek poskytovatelů je najednou vytažena na vládu. To je to, co mně vadí,“ komentovala Marksová.

O klokáncích bude jednat předsednictvo FOD

Proti poskytnutí dotace se vyslovila Asociace poskytovatelů sociálních služeb, která ji odmítá jako neférovou vůči ostatním organizacím, které hospodaří bez dluhů.

Současný ředitel FOD Jan Vaněk předložil vládě 80 stránkový dokument, ve kterém měl popsat restrukturalizaci fondu a přesvědčit kabinet, aby s mimořádnou dotací souhlasila. Peníze chtěl využít na mzdy zaměstnanců a na služby jednotlivých klokánků.

Pro FOD to bude podle Vaňka bez dotace velmi složité. „Nyní musí zasednout předsednictvo a rozhodnout, co dál. Ve hře jsou samozřejmě i další dotace na sociální služby, které nám ještě nebyly vyplaceny,“ sdělil.

Anketa

Měl stát pomoct zadluženým klokánkům?
Ano
84 %
Ne
16 %
Celkem hlasovalo 4120 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám