Hlavní obsah

Slovenskému prezidentovi v Plzni odoperovali kyčelní kloub

– Bratislava/Plzeň • Aktualizováno

Slovenský prezident Andrej Kiska ve čtvrtek ve Fakultní nemocnici v Plzni podstoupil laparoskopickou operaci v oblasti kyčelního kloubu. Řekl to mluvčí slovenské hlavy státu Roman Krpelan. Zákrok se uskutečnil v plné narkóze, trval asi hodinu a půl a byl bez komplikací.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

Prezident se cítí adekvátně prodělanému zákroku, řekl Krpelan. Kiska by měl být hospitalizován tři dny, což je podle lékařů běžná doba po takovém typu operace.

Náměstek ředitele Fakultní nemocnice Plzeň Eduard Kasal uvedl, že k miniinvazivnímu zákroku na kyčelním kloubu lékaři přistoupili po vyčerpání konzervativních způsobů léčby chronických problémů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Operace proběhla bez komplikací, trvala přibližně 90 minut. Pooperační průběh je standardní. Pan prezident je ve stabilizovaném stavu a cítí se dobře," dodal Kasal.

Plzeň Kiskovi doporučili

"Prezident dlouhodobě pociťoval bolest v oblasti kyčelního kloubu, proto podstoupil konzervativní formu léčby, která ale nepřinesla kýžený výsledek a bolesti přetrvávaly," uvedl mluvčí.

Slovenští lékaři doporučili dvaapadesátiletému Kiskovi operaci miniinvazivní technikou na některém vysoce specializovaném pracovišti v zahraničí, mezi které se podle mluvčího řadí i plzeňská fakultní nemocnice.

Plzeňská nemocnice byla prezidentovi přímo doporučena. Na Slovensku se podle Krpelana takový typ zákroku neprovádí.

Potíže s kyčelním kloubem měl i Kiskův předchůdce v prezidentském úřadě Ivan Gašparovič. V roce 2011 se podrobil operaci výměny pravého kyčelního kloubu.

Reklama

Výběr článků

Načítám