Hlavní obsah

Prodejci Babišových uzenin sami účtenky nevydávají, ukazují na videu Svobodní

• Aktualizováno
Právo, Jan Martinek

Z ministra financí Andreje Babiše (ANO) si v souvislosti s prosazovaným návrhem zákona o elektronické evidenci tržeb utahuje Strana svobodných občanů. Natočila video, které ukazuje, že zaměstnanci Babišova koncernu Agrofert sami účtenky nevydávají. Firma se ale ohradila, že stánek není její, a ani muž není jejím zaměstnancem.

Foto: Svobodní

Svobodní tvrdí, že Andrej Babiš je pokrytec, protože ani zaměstnanec jeho firmy jim účtenku nechtěl dát.

Článek

„Před časem jsme byli několika lidmi nezávisle na sobě upozorněni na to, že prodavači ve stánku koncernu Agrofert s občerstvením na akcích „Kolo pro život“ odmítají vydávat zákazníkům účtenky. Rozhodli jsme se proto tato zjištění ověřit,“ píší Svobodní v tiskové zprávě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vydali se s kamerou na závodiště v pražské Chuchli. Na videu je vidět, jak si mladý muž u stánku s logem Agrofertu kupuje párek v rohlíku, a poté žádá účtenku.

„Účtenku nemáme, protože tady šéf není. To bych ho tady musel honit někde po place,“ odpovídá prodavač se zástěrou s viditelným logem Kosteleckých uzenin, tedy podniku patřícímu Agrofertu.

Video z nákupu bez účtenky je k zhlédnutí ZDE

Poctiví účtenky vydávají, hlásá ANO

Na videu se poté objeví titulky s textem: „Zajímavé. Šlo to bez účtu. Šlo to bez EET. Přitom ANO na Facebooku hlásá: poctivých podnikatelů a živnostníků se zákon nedotkne, ti totiž účtenky vždy vydávali.“

Svobodní v tiskové zprávě píší, že totožnou zkušenost měli i na akci v Karlových Varech, kde jim prodejce párků dokonce řekl, že účtenky nikdy nevydává.

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky ale prodejce nebyl zaměstnancem Kosteleckých uzenin či Agrofertu. „Prodávající na zveřejněném videu není naším zaměstnancem. Provozovatelem stánku je externí odběratel našich výrobků,” sdělil Novinkám Hanzelka.

Podle něj všechny Agrofertem provozované prodejny, včetně mobilního prodeje, přísně dbají na vydávání účtenek. „Každopádně tohoto našeho odběratele požádáme o nápravu stavu.”

Platby do kasičky

Všechny platby ve zmíněném stánku podle Svobodných proběhly hotově a prodávající vždy uložil peníze do obyčejné kovové kasičky, které se běžně prodávají za pár stovek. „Tedy žádná registrační pokladna, která by zdržovala frontu žíznivých a hladových zákazníků. Prostě tak, jak to na takových akcích normálně chodí a nikdo s tím až dosud neměl problém. Až začal ministr financí tvrdit, že přesně takhle ti zlí živnostníci okrádají stát,“ píše se v tiskové zprávě Svobodných.

Reklama

Výběr článků

Načítám