Hlavní obsah

Sobotka: ČSSD nevidí důvod pro spojování hlasování o EET s důvěrou vládě

Novinky, zpe
Praha

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že jeho strana zákon o diskutované elektronické evidenci tržeb (EET) s důvěrou vlády spojovat nebude. „Nevidíme pro to racionální důvod,“ sdělil Novinkám poté, co ministr financí Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že pokud budou kolem EET ve Sněmovně obstrukce, navrhne hlasování spojit právě s důvěrou vládě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka na jednání Sněmovny.

Článek

„ČSSD zákon o EET s důvěrou vládě spojovat nebude. Nevidíme pro to racionální důvod, prosazení zákona by totiž nijak nepomohlo,“ komentoval premiér.

Vláda podle něj slíbila přijmout řadu nových zákonů a pozitivních změn. „Naše závazky nelze redukovat jen na zavedení EET, nebo dokonce kvůli EET utíkat od zodpovědnosti a nedokončené práce,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Babiš mluvil o důvěře vládě ve spojitosti s tím, že Miroslav Kalousek a poslanci z opoziční TOP 09 jsou připraveni dělat vše pro to, aby zákon nebyl přijat.

Kalousek: EET je zbytečná

„Ve druhém čtení nebudeme dělat nic jiného než že se budeme argumenty snažit přesvědčit naše kolegy o tom, že EET je zbytečná a především nebezpečná,” řekl Kalousek. Pokud se jim kolegy nepovede přesvědčit, domnívá se, že ve třetím čtení budou v úsilí pokračovat tak dlouho, než se jim to podaří. „I kdyby to mělo trvat několik let,“ zdůraznil Kalousek. [celá zpráva]

Právě na tato slova reagoval Babiš s tím, že EET je stěžejní zákon koalice v boji proti šedé ekonomice. „Pokud budou obstrukce, budu navrhovat spojit hlasování o EET s hlasováním o rozpočtu,“ sdělil Novinkám Babiš. „Nebo i o důvěře vládě,“ dodal vzápětí.

Ministerstvo financí si od zavedení registračních pokladen slibuje, že se ročně podaří vybrat na DPH asi o 12 miliard korun více.

Návrh zákona schválila vláda v červnu, zavedení EET plánuje Babiš od půlky února 2016, nevylučuje však pozdější termín.

Výběr článků

Načítám