Hlavní obsah

Masky, kukly, šátky. Zase budí vášně mezi poslanci

Právo, Jan Martinek

Novela shromažďovacího zákona, kterou připravilo ministerstvo vnitra a která leží ve Sněmovně, už budí vášně. Členka bezpečnostního výboru a starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) usiluje o její změnu. V úterý se kvůli tomu setkala se zástupci ministerstva vnitra, se kterými se na zásadních bodech podle svých slov shodla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Starostce vadí především to, že novela zmírňuje zákaz zahalování na demonstracích.  Zakrytí obličeje při demonstraci je dnes zakázáno. Novela ale podle Černochové povede k rozvolnění právní úpravy. A to kvůli akcím, jako jsou maškarní pochody či masopusty, kde je maskovaných většina účastníků.

„Zástupce úřadu nebo příslušník Policie ČR je oprávněn umožnit zakrytí obličeje, slouží-li ke splnění účelu shromáždění a nedojde-li tím k ohrožení veřejného pořádku,“ píše se v novele. To poslankyně odmítá, podle ní by se taková praxe snadno zneužívala.

„Kdo to ohrožení bude určovat a v jakou chvíli? Až se něco stane? Je to nedomyšlené. Kolegové z vnitra snad chápou, čeho se obáváme,“ řekla Právu Černochová. Policie podle ní nechává účastníky masopustů nebo akcí, jako je Prague Pride, na pokoji už teď.

„Chápu, že shromažďovací právo je pro nás po čtyřiceti letech totality posvátné. Musí ale mít pravidla, která kopírují bezpečnostní situaci v ČR. Odmítám, aby se někdo zahaloval – a teď nemluvím o šátcích, ale o kuklách,“ řekla Právu Černochová, podle které vyvolá tato oblast mezi poslanci bouřlivou debatu.

 Argument maškarních průvodů

„S paní Černochovou o jejích návrzích vedeme diskusi,“ potvrdila Právu mluvčí vnitra Petra Kučerová. S Černochovou se shoduje i šéf bezpečnostního výboru Sněmovny Roman Váňa (ČSSD). „Obecně si nemyslím, že by se to mělo rozvolňovat.

Argument s maškarními průvody logiku má, ale musíme to sledovat z obou pohledů. Příslušník policie musí mít pravomoc nařídit tu masku zase sundat,“ řekl Právu Váňa. To ale z novely vyplývá.  „Tím není dotčena povinnost účastníků shromáždění kdykoli v průběhu shromáždění na výzvu zástupce úřadu nebo policisty zakrytí odstranit,“ stojí v novele.

Cizinci nepochopí?

Podle Černochové novela také chaoticky řeší rozpouštění demonstrací. V zákoně stojí, že „oznámení o rozpuštění shromáždění musí být učiněno takovým způsobem, aby bylo účastníkům srozumitelné a aby se s ním všichni účastníci shromáždění mohli seznámit“. Poslankyně si myslí, že taková úprava klade na policisty nesplnitelné nároky.

„Shromáždění se často účastní cizinci, kterým nemusí být sdělení o rozpuštění shromáždění srozumitelné. Obdobně je příliš striktní požadavek na to, aby se se sdělením o rozpuštění mohli seznámit všichni účastníci. V případě, že by se nemohli seznámit všichni účastníci, bylo by rozpuštění shromáždění platné?“ ptá se.

Odmítám, aby se někdo zahaloval – a teď nemluvím o šátcích, ale o kuklách.
Jana Černochová, poslankyně

Černochová by rovněž uvítala větší pravomoci městských částí, co se týče demonstrací na jejich území, což v hlavním městě zatím patří výhradně do gesce pražského magistrátu. Oceňuje ale, že připravovaná novela zákona problém alespoň částečně řeší. „Magistrát bude nově muset s námi ohledně demonstrací komunikovat, konzultovat s námi chystané akce a v případě problému navrhnout náhradní řešení,“ řekla Černochová. To by mělo podle ní předejít krizovým situacím.

„Například jako když máme náměstí Míru zabrané pro vánoční trhy, a někdo si tam nahlásí demonstraci,“ vysvětlila poslankyně.  Na tento problém si stěžovali i jiní komunální politici. „Je to bolavá část celé Prahy, že se městská část nemůže vyjadřovat ke shromažďovacímu zákonu.

Osobně bych podpořil návrh, aby městská část byla v tomto případě na úrovni jmenovaného úřadu v zákoně a abychom do povolování demonstrací mohli mluvit. Je to logické,“ řekl Právu místostarosta Prahy 5 Jan Smetana (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám