Hlavní obsah

Křesťané, muslimové a židé se sešli v Praze na společné snídani

Praha

Ke společné Snídani bez předsudků se v úterý v Praze sešly tři desítky křesťanů, muslimů, židů a zástupců různých menšin, aby demonstrovaly, že lidé si dokážou porozumět bez ohledu na vyznání a kulturu. Akce se konala v rámci projektu Hate Free Culture a šlo o reakci na stávající napjatou situaci související s uprchlickou krizí a obavami z islámu.

Foto: Hate Free Culture

Dopolední setkání se konalo v holešovickém Studiu Alta.

Článek

"Chtěli jsme reagovat na šířící se hysterii a ukázat, že i když jsme každý z jiného prostředí, můžeme spolu posedět a posnídat. Prostě ukázat, že to jde," uvedl koordinátor projektu Lukáš Houdek.

Dopolední setkání se konalo v holešovickém Studiu Alta. O občerstvení se postarali sami účastníci. Posnídat se tak dal jablečný závin, sladké indické nudle, pakora neboli smažené cibulové proužky v těstíčku, slané i sladké koláče, orientální pečivo či tradiční české obložené chlebíčky. Na snídani dorazili také jihoafrická velvyslankyně či kuvajtský velvyslanec.

Předsudky přetrvávají

Nenávistné výpady na sociálních sítích proti uprchlíkům či proti islámu vadí mladým českým muslimům. "Česká republika má pojem svobody, aby každý mohl říct to, co chce, ať je to pozitivní, či negativní. Je podstatné tohle uchovat. Mělo by to ale být slušné," říká Ondřej Adamík.

Foto: Hate Free Culture

Snídaně bez předsudků

Podle Lenky Ahmed Balické, která nosí šátek, se nejhorší nenávistné reakce objevují na Facebooku. Tváří v tvář lidé reagují mírněji. Nepřátelské pohledy ale i tak nejsou výjimkou. "Jedna paní si ode mě v metru dokonce odsedla a šla do druhého vagónu," popsala česká muslimka. Podle ní lidé v Česku o islámu mnoho nevědí. "Je tu rozšířený názor, že každý Arab je muslim a každý muslim musí být Arab. Nikdo nepředpokládá, že budu mluvit česky," dodává Ahmed Balická.

Situace se pomalu mění

Cítí prý ale, že se nepřátelská atmosféra začíná pomalu měnit. "Čím je situace vyhrocenější, tím více vnímám i pozitivní reakce. Už se to pomalu láme. Přesáhlo to vrchol. Lidé se pomalu začínají měnit," řekla mladá muslimka. Její slova potvrzuje i Adamík. Podle něj teď přibývá těch, kteří se o islám skutečně zajímají. Zvedá se také "vlna konverze", dodal.

Foto: Hate Free Culture

Snídaně bez předsudků

Vyhrocená diskuse o uprchlících a islámu v Česku vadí i ředitelce Studia Alta Lucii Kašiarové. "Nic o problému nevím. Vidím jen, že se všichni zbláznili. Cítím se tu jako Slovenka vykořeněná. Jsem umělkyně a umělci reagují na situaci. Já ale teď nevím, jak reagovat. Nechci se vše dozvídat jen přes Facebook," říká Kašiarová.

Foto: Hate Free Culture

Snídaně bez předsudků

Aby lidé nečerpali informace o islámu jen z vypjatých debat na sociálních sítích či z médií a raději se osobně seznámili s muslimy, by si přáli i mladí zástupci české muslimské komunity. "Chceme komunikovat. Klidně ať lidé přijdou do mešity, je otevřená," dodala Ahmed Balická.

Foto: Hate Free Culture

Kuvajtský velvyslanec s velvyslankyní JAR

Reklama

Výběr článků

Načítám