Hlavní obsah

Vědci výzvou k uprchlíkům prohlubují příkop mezi elitami a společností, míní Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Výzva českých vědců proti nárůstu xenofobie v souvislosti s uprchlickou krizí prohlubuje příkop mezi tzv. elitami a českou společností. Na pravidelné tiskové konferenci to v úterý uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Prezentoval to přitom jako svůj názor, nikoli názor hlavy státu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček

Článek

Ovčáček reagoval na pondělní výzvu vědců, která varuje před údajným nárůstem xenofobie v české společnosti a vyjadřuje se proti zneužívání tématu uprchlíků.

„Dovolím si se svolením pana prezidenta v této věci sdělit svůj osobní názor. Nejvýstižnější reakcí na prohlášení vědců je parafráze jejich vlastního prohlášení. Všem, kdo v Evropě žijí, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení?” řekl Ovčáček.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Tato aktivita pouze prohlubuje příkop mezi elitami a českou společností,“ dodal mluvčí prezidenta.

„Hysterie národa”

Pět stovek českých vědců podepsalo petici, v níž varují před šířením nálad namířených proti imigrantům. Lidé by prý neměli věřit každé fámě. [celá zpráva]

Ve své výzvě mimo jiné uvedli, že „všem, kdo v Evropě hledají útočiště, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení”. Právě tento výrok se Ovčáček rozhodl parafrázovat na „všem, kdo v Evropě žijí”.

„O imigrantech, lidských bytostech, se píše, jako by šlo o škodnou zvěř či parazity valící se do naší vlasti, aby vysávali sociální systém nebo rovnou vraždili a znásilňovali. Cizinci žijící v Evropě jsou vykreslováni jako pátá kolona, podvodníci a zločinci,” uvádí petice. Podle organizátorů je to hysterie, které národ podléhá.

Zeman bude s Valachovou řešit profesory

Ovčáček dál na tiskové konferenci avizoval, že Zeman se má ve středu sejít se šéfem České televize Petrem Dvořákem ohledně rozhodnutí, jestli bude ČT přenášet udělování vyznamenání na státní svátek 28. října.

„Pan prezident nemá žádné námitky proti tomu, aby ČT v přímém přenosu oslavy státního svátku 28. října vysílala,“ uvedl Ovčáček.

Zeman má v plánu také schůzku s ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD). V pátek s ní v Lánech projedná vysokoškolský zákon, hovořit budou mimo jiné o jmenování profesorů.

Mluvčí sdělil, že existují tři možnosti, jak jmenování profesorů řešit. „Tou první je, že by profesory jmenoval předseda Senátu. Další možností je, že by se toho zhostily samy vysoké školy. A další možností - a pan prezident o tom hovořil - je, že by měl jakési právo veta. To znamená, nadále by profesory jmenoval, ale v případě vážných pochybností, například morálního charakteru, by odmítl tento akt učinit. Ostatně stalo se tak," vysvětlil mluvčí.

Reagoval tak na situaci z letošního jara, kdy Zeman odmítl podepsat jmenovací dekrety Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. U Eichlera s Ošťádalem mu vadila jejich minulost, v případě Fajta měl prezident problém se situací kolem Národní galerie, v jejímž čele Fajt stojí. Instituce prý chtěla po bance, která ji sponzoruje, příspěvek na platy zaměstnanců včetně odměny ředitele. Fajt to odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám