Hlavní obsah

Pramen Vltavy nevyschl jen kvůli suchu, přívodní trubka byla ucpaná

Přítok k Pramenům Vltavy, které se nacházejí nedaleko šumavské Kvildy, nevyschl pouze kvůli extrémnímu suchu, které v posledních týdnech panovalo, ale rovněž kvůli ucpanému přítoku. V pondělí o tom informoval mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Foto: Profimedia.cz

Pramen Vltavy

Článek

Studánka, která je symbolickým pramenem, je napájena uměle. Podle Dvořáka bude ucpaná roura pravděpodobně pročištěna. Celou věc komplikuje i fakt, že se zdroj vedoucí k Pramenům Vltavy nachází v přísně chráněné první zóně národního parku.

„Samozřejmě že se na současné situaci podepsalo i extrémní sucho, které zavinilo znatelný pokles spodní hladiny,” uvedl Dvořák. Řekl, že suchý les v okolí Pramenů Vltavy však za úbytkem vody nestál. Podle něj odumřelé stromy nespotřebují tolik vody jako stromy v plné vegetaci.

Suchý les je následkem kůrovcové kalamity, která Šumavu zasáhla po orkánu Kyrill v roce 2007.

Vysychají i menší slatě a rašeliniště

Situace u Pramenů Vltavy je však podle starosty Kvildy Václava Vostradovského nyní ještě horší než minulý týden. Uvedl, že voda ve studánce stále ubývá. Studánka se nachází za symbolickým pramenem Vltavy, tedy přívodní trubkou, kterou nyní žádná voda nepřitéká.

„V oblasti celého prameniště Vltavy běžně stéká několik potoků a nyní jsou ta místa suchá,” řekl starosta. Dodal, že na některých místech v okolí Kvildy vysychají menší slatě a rašeliniště. „Sucho má na současnou situaci velký vliv. Navíc nám tady ještě nezačalo pořádně pršet, takže ten stav se nijak nemění," řekl Vostradovský.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Prameny Vltavy patří mezi turisticky nejatraktivnější místa Šumavy. Vede k nim turistická a cyklistická trasa a v zimě stopy pro běžecké lyžování. Nachází se zhruba sedm kilometrů od Kvildy, do níž každý rok přijede několik stovek tisíc návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám