Hlavní obsah

Nové strany se vezou na náladách proti islámu

Právo, Karolina Brožová

Zatímco ještě před pár lety byly hlavním tahákem na voliče sliby o zatočení s korupcí, nově vznikající strany se dnes zaštiťují bojem s uprchlíky, potažmo s celou Evropskou unií. Některé se přitom neštítí ani slov, za která by jim mohlo hrozit trestní stíhání kvůli vyhrožování nebo šíření nenávisti.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

V sobotu se na pražském Vyšehradě sešlo na shromáždění proti imigraci přes 200 lidí. Akci pořádala strana Národní demokracie.

Článek

„Kdyby došlo k nejhoršímu, tak koncentráky pro muslimy naštěstí budou, ne bohužel. Řekli si o to sami.“ To jsou slova entomologa Martina Konvičky z Jihočeské univerzity, která před několika měsíci napsal na Facebooku.

Jeho iniciativa Islám v ČR nechceme nasbírala díky extrémní rétorice na stejné sociální síti takřka 146 tisíc příznivců. Není divu, že jej podpora motivovala k založení Bloku proti islámu, se kterým by rád kandidoval v krajských volbách. Na ministerstvu vnitra ale registrován ještě není.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Konvičkův úspěch zřejmě motivoval i další politické strany, aby si na panice z imigrantů ulouply svůj díl voličů.

I proti Židům

Aktivista a bývalý novinář Adam B. Bartoš zašel ještě dál. Na svém Facebooku hlásí také „judaismus v ČR nechceme“. Jeho strana Národní demokracie svolává v poslední době poměrně pravidelné demonstrace proti přijímání uprchlíků. Na plakátech dvojsmyslně hlásí: „Správní tatínkové pilně cvičí, aby pokaždé trefili do černého.“

Nová hnutí a strany navrhují jen extrémní řešení, která ve slušné společnosti nemají místo
Jan Bureš, politolog

Uprchlíky si za téma vybral také Úsvit, do jehož čela se postavil válečný veterán Miroslav Lidinský, který zvažuje užší spolupráci s Konvičkou. Na rozdíl od Konvičky by však Lidinský nechtěl vyhánět všechny muslimy, ale jen chránit hranice před vstupem těch radikálních.

Odmítavě k přijímání uprchlíků se staví i zakladatel Úsvitu a nyní šéf strany Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. „Vy, nikoli Češi, se musíte přizpůsobit. Buď to akceptujete, nebo ne, ale potom se nedivte, že ponesete důsledky,“ vzkazuje na stránkách imigrantům.

Vlast, rodina, národ...

Naoko novým hnutím je také Řád národa, za kterým stojí mimo jiné i bývalá poslankyně Věcí veřejných Dagmar Navrátilová. Řád totiž vznikl přejmenováním hnutí Vize 2014, které vzniklo na troskách bývalé vládní strany LIDEM.

O uprchlících řád na svých stránkách píše: „Nepřichází s vědomím ctít pravidla a zákony starousedlíků, ale s myšlenkou šířit svá pravidla a zvyklosti.“ S Konvičkou se spojovat nechce.

„Přestože náš cíl je stejný, tedy ochrana našich občanů, ekonomiky a tradic před nežádoucími vlivy, je naše cesta jiná. Nebojujeme proti náboženství, ale požadujeme změnu zákona o uprchlících,“ řekl Právu předseda hnutí Josef Zickler.

Cílí prý na voliče, pro které jsou na prvním místě vlast, rodina a národ. Řád národa na Facebooku pod názvem Řád strážců koruny a meče posílá svým fanouškům citáty o odvaze, lásce a národní hrdosti. Nasbíral už 212 tisíc příznivců.

Stran, které slibují voličům zabránění imigrace, je však v registru vnitra celá řada. Patří mezi ně i Česká strana národně sociální, Česká suverenita (jejíž předsedkyně Jana Volfová už blízce spolupracuje s Konvičkou a na stránkách strany varuje, že uprchlíci zlikvidují české děti, matky i seniory) či České hnutí za národní jednotu, jehož heslem je „Čechy Čechům“.

Dále tu je Dělnická strana sociální spravedlnosti a její odnož Strana pro Evropu, Strana státu přímé demokracie – Strana práce (v minulosti kandidovala např. na společné kandidátce s DSSS v Ostravě) nebo Národní prosperita, která varuje nejen před imigranty a EU, ale kritizuje například i lidi s tetováním.

Havloidé a kolaboranti

K opuštění EU vybízejí zase Patrioti České republiky. „Pryč z Unie, kterou vedou poserové a deviantní multikulturní sociální inženýři, a zpátky do Evropy. Pamatujme si, kdo tu vítal migranty: TOP 09, KDU-ČSL, havloidé, Nelidé, sluníčkáři, prospěcháři – neziskovky a bruselští kolaboranti ČSSD,“ píše se na stránkách strany.

Politolog Jan Bureš se domnívá, že subjekty, pro které je hlavním tématem uprchlictví, nakonec stejně nemusejí u voličů uspět. „Obecně se lidé rozhodují podle domácích témat. Zahraniční politika hraje malou roli. Česko je uprchlickou vlnou postiženo minimálně,“ řekl Právu.

Za chybu všech politiků však Bureš považuje to, že se nesnaží k možným problémům s přílivem migrantů předkládat řešení.

Anketa

Je pro vás protiislámská rétorika známkou důvěryhodné strany, které byste dali svůj hlas?
Ano
78,7 %
Ne
21,3 %
Celkem hlasovalo 4025 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám