Hlavní obsah

V Praze se sešly tisíce účastníků pochodu Prague Pride, odpůrců jsou jen desítky

Právo, Novinky, ČTK, jap, sts
Praha
Aktualizováno

Přes deset tisíc účastníků pochodu Prague Pride se sešlo v sobotu na pražském Václavském náměstí, odkud zhruba ve čtvrt na dvě vyrazili směrem na Letnou. K soše sv. Václava dorazili také odpůrci akce, ale jen v počtu několika desítek lidí.

V Praze se sešly tisíce účastníků pochodu Prague Pride, odpůrců jsou jen desítkyVideo: jap, Novinky

 
Článek

Na oba tábory dohlíželi policisté se strážníky. Akce, kterou monitoroval také policejní vrtulník, se obešla bez vážnějších incidentů. Podle odhadů se do průvodu zapojilo maximálně 15 tisíc lidí, předseda Gay iniciativy Jiřího Hromady ovšem uvedl, že jen z Václavského vyšlo osmnáct tisíc lidí, jejichž počet se postupně rozrostl až na 35 tisíc.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Účastníci pochodu Prague Pride

Svou účastí podpořila průvod pražská primátorka Ariana Krnáčová (ANO), která se spolu s Hromadou objevila v jeho čele. Ze známých osobností se zúčastnily například moderátorky Ester Janečková a Lejla Abbasová nebo herečky Jana Bernášková, Michaela Maurerová, Nela Boudová či Jitka Smutná.

K nim se připojila i řádová sestra Jeannine Gramicková, jejíž vystoupení na katolické půdě během letošního festivalu Prague Pride nepovolil kardinál Dominik Duka.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Pražská primátorka Adriana Krnáčová v čele pochodu homosexuálů

„Já si myslím, že to už je integrální součástí Prahy stejně jako pražský maraton a doufám, že tak tomu bude i v budoucnu,” řekla k pochodu Krnáčová, která se ho účastnila už popáté.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Účastník pražského pochodu homosexuálů

Na pochod se také vydali účastníci Pochodu pro rodinu, kterých je asi 70. Ti zamířili rovněž na Letnou, ale z Palachova náměstí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Účastníci Prague Pride na Václavském náměstí v Praze

Karnevalovým průvodem vrcholí letošní ročník Prague Pride, pro který pořadatelé zvolili heslo "Všichni jsme stejně teplí" a použili snímky z termokamery. Pochod má namířeno do ulice Na Příkopě, přes náměstí Republiky po Revoluční, Řásnovce, Klášterské a po Dvořákově nábřeží přes Čechův most a nábřeží Edvarda Beneše ke schodům na Letnou, po nich do Letenských sadů. Tam se uskuteční hudební festival.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Účastníci pochodu na Václavském náměstí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám