Hlavní obsah

Spor v pražské koalici je osobní, ať ho vyřeší Krnáčová se Stropnickým, žádají Starostové

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Konflikt mezi pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) a jejím náměstkem Matějem Stropnickým (SZ) kvůli stavebním předpisům vidí Starostové a nezávislí (STAN) jako osobní. Celou věc by podle nich měla vyřešit primátorka se Stropnickým a Zelenými společně. Stávající koalici na magistrátu nezpochybňují, řekla po jednání pražských STAN radní Jana Plamínková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Článek

„Stávající konflikt vidíme jako osobní vyhrocený spor Krnáčová – Stropnický, a proto očekáváme, že celou věc oni dva společně se Stranou zelených vyřeší,“ komentovala Plamínková.

Starostové také konstatovali, že stávající koalici nezpochybňují a hodlají nadále prosazovat svůj program. „Ovšem jedině za předpokladu, že bude dodržována koaliční dohoda a politická kultura,“ uvedli v prohlášení s tím, že odsuzují bezprecedentní chování primátorky, které prý předvedla v souvislosti s prosazením novely pražských stavebních předpisů.

„Chceme restartovat důvěru mezi koaličními partnery, protože byla zásadně otřesena. To očekáváme od nadcházejícího koaličního jednání,“ sdělila Plamínková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Matěj Stropnický

O situaci na magistrátu už v úterý jednali zelení. Zásah do pravomocí Stropnického je podle nich v rozporu s koaliční smlouvou a poměry v koalici brání v plnění programového prohlášení rady města. Jsou ale pro pokračování koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN).

Koalici chtějí zachovat i lidovci

Tu podpořili ve středu i pražští lidovci, chtějí také zachovat i současnou koalici. „Preferujeme současný stav koalice, to znamená Trojkoalice, ČSSD a ANO,“ řekl Novinkám předseda pražské KDU-ČSL Jan Wolf. [celá zpráva]

Co se týče personálního obsazení, respektují názor zelených. Pokud budou tedy chtít, aby zůstal Stropnický náměstkem, budou to lidovci podporovat.

Spor začal v úterý, kdy radní smetli ze stolu Stropnického klíčové materiály týkající se stavebních předpisů a schválili návrhy primátorky, které měl údajně připravit její sekretariát. [celá zpráva]

Piráti však ve čtvrtek přišli s tím, že v primátorčině kanceláři návrh být připraven nemohl. Proti tomu se Krnáčová ohradila. [celá zpráva]

Zastupitelstvo má v Praze 65 členů, koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice vládne těsnou většinou 33 hlasů. Za ANO je v zastupitelstvu sedmnáct členů, sociální demokraté i Trojkoalice mají po osmi křeslech.

Existují spekulace, že Trojkoalici by mohla v čele Prahy nahradit TOP 09. Stropnický v rozhovoru pro Novinky řekl, že se to stát může.

„I my uvažujeme o jiných variantách, než je pokračování téhle koalice a opozice. Koalice, ve které jsme teď, není jediným řešením,“ uvedl náměstek. O konkrétních variantách však mluvit nechtěl. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám