Hlavní obsah

První syrské rodiny zřejmě přijedou v říjnu

Právo, ČTK, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika by měla v polovině října přijmout první syrské rodiny s nemocnými dětmi, které se budou léčit v tuzemských nemocnicích. Do konce roku by pak mělo do ČR přijet prvních 50 ze 400 uprchlíků, které chce Česko přijmout ze zemí mimo EU. Půjde o syrské běžence, kteří jsou v táborech v Jordánsku. Na tiskové konferenci o tom informovali zástupci ministerstva vnitra.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Předpokládáme, že první skupina deseti dětí s rodinami, to je 50 celkem lidí, by měla dorazit do konce roku,“ uvedl první náměstek ministerstva vnitra Jiří Nováček.

Zbývajících 350 osob ze zemí třetího světa by se do Česka mělo dostat během následujících dvou let.

„Česká republika počítá s tím, že by z těch čtyř set lidí přesídlila těch sto lidí v roce 2015. V roce 2016 dvě stě lidí a v roce 2017 těch zbývajících sto lidí,“ popsal ředitel odboru azylové a migrační politiky Tomáš Haišman.

Bezpečnostní prověrky

Vláda v lednu rozhodla, že Česko přijme 15 rodin syrských uprchlíků. Původně byla vybrána první skupina dětí, která měla přijet na léčení v polovině roku. Jejich bezpečnostní prověrky však byly zastaveny poté, co lékaři vyhodnotili zdravotní stav dětí. U některých totiž byly diagnostikovány vrozené genetické vady, které by nešly úspěšně vyléčit.

Vnitro proto začalo vybírat nové adepty na léčbu. Podle náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka je zatím na seznamu 11 rodin, které procházejí bezpečnostní prověrkou.

„Pokud by některá neprošla prověrkou, tak se bude řešit doplnění,” řekl Nováček. V září by se měla uskutečnit závěrečná mise do Jordánska, kde čeští lékaři děti vyšetří. Po příletu budou děti léčeny v pražské motolské nemocnici a jejich rodiny si budou zvykat na nové prostředí. Od příštího roku by se pak postupně měly začleňovat do společnosti.

Pro běžence z Jordánska by mělo být zřízeno speciální centrum, v němž budou adaptováni na příjezd do Česka. Po příjezdu budou tito lidé žádat o azyl. Jakmile jej dostanou, integrace. Nováček uvedl, že ministerstvo vnitra už eviduje zaměstnavatele, kteří by chtěli azylantům dát práci.

Česká vláda letos schválila, že republika přijme do konce roku 2017 celkem 1500 uprchlíků. Zhruba 1100 lidí by měla ČR převzít od zemí EU s velkým náporem migrantů – tedy od Itálie a Řecka, 400 pak z táborů na Blízkém východě. Všichni nejprve budou muset získat azyl.

Česko má právo veta

Vnitro se zatím chystá na přijetí první skupiny uprchlíků ze zemí mimo EU. „Těmi zdrojovými místy budou dvě země Blízkého východu, Jordánsko, kde to běží dlouhodobě, a nově autonomní oblast Kurdistánu v severním Iráku,” upřesnil Haišman.

Závěrečné rozhodnutí ohledně přijímaných běženců z Itálie a Řecka by mělo padnout na začátku října.

„Nyní se jedná o podmínkách a Česká republika má právo veta, tedy může některé vybrané z bezpečnostních důvodů odmítnout,“ řekl Nováček.

Reklama

Výběr článků

Načítám