Hlavní obsah

Málo vody, sucho a hic. Vodáky to netrápí, řeky si užívají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šternberk

Situace u většiny českých řek se vzhledem k dlouho přetrvávajícímu horku a suchu nemění. Vody je velmi málo. Mezi výjimky patří jen úseky pod několika přehradami. Vodáky to však neodradilo a i přes občasné komplikace si sjezd řek užívají.

V českých řekách ubývá vody, vodáky to však netrápí Video: Novinky

 
Článek

Pro vodáky tak zůstává splavná díky lipenské přehradě Vltava od Vyššího Brodu do Mělníka. Ohře je lépe splavná až pod Nechranicemi a Labe pod Jaroměří. Vodáci mohou také zkusit ještě střední tok Berounky a dolní tok Otavy.

Na řekách Sázava a Lužnice musejí vodáci počítat s dlouhými mělčinami. Jizera je splavná až pod Bakovem. Na Moravě mohou vyrazit například do Olomouce a na Dyji od novomlýnských nádrží. Odru lze splout až na polské straně.

„Letošní sezona začala hezky, ale teď v srpnu už je těch vodáků opravdu málo. I těch sjízdných úseků na Sázavě ubývá, a to může spoustu lidí odradit. Spousta lidí si však myslí, že to není sjízdné vůbec, ale to není pravda. Třeba tady konkrétně na tom úseku z Kácova do Šternberka, z Českého Šternberka do Ledečka tak i ty jezy jsou sjízdné,“ potvrdila majitelka místní půjčovny lodí na Sázavě Anna Holubová.

„My jedeme z Kácova, což je asi deset kilometrů, což je v pohodě. Je to tady hezké, navíc málo lidí, takže pro nás jednoznačně výhoda,“ uvedl jeden z vodáků.

„Letos jsem na sjezdu řeky podruhé. Nejdříve jsem by na Berounce, teď na Sázavě. Sice není tolik vody, ale dá se to. Voda teče, tím je to pro nás pohoda,“ směje se jiný z vodáků.

O nic lepší situace není ani ve střední Evropě. Na Slovensku tak zůstává splavný jen Dunajec, Váh a Hron od Banské Bystrice.

Reklama

Výběr článků

Načítám