Hlavní obsah

Piráti zkoumali primátorčin návrh předpisů: Je z Maku, nemohl vzniknout na magistrátu

– Praha

Pražské stavební předpisy, které v úterý radě předložila primátorka Adriana Krnáčová (ANO), podle pražských zastupitelů České pirátské strany nevznikly v jejím sekretariátu, jak tvrdila. Podle Pirátů to dokazují metadata některých dokumentů, uvedli ve čtvrtek na tiskové konferenci. Primátorka Krnáčová prostřednictvím mluvčího magistrátu Vladimíra Řepky tvrzení Pirátů odmítla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Adriana Krnáčová (ANO)

Článek

Takzvaná metadata obsahují všechny informace o dokumentu, tedy záznamy jak například o změnách, tak o autorovi dokumentu.

„Máme dokumenty, které svědčí o tom, že pražské stavební předpisy, jak je předložila primátorka, nevznikly v jejím sekretariátu,“ řekl předseda zastupitelského klubu Pirátů Jakub Michálek.

To, že tam návrh vznikl, uvedla primátorka po úterním jednání rady. Na něm pražští radní smetli ze stolu návrhy náměstka Matěje Stropnického (SZ) a schválili návrhy Krnáčové.

Podle Pirátů je zarážející fakt, že dokument do rady vznikl na systému MacOS, tedy na počítači od firmy Apple. Ty však magistrát nevlastní a nejsou kompatibilní s těmi, které používá. „Ten dokument proto musel vzniknout mimo magistrát,“ zdůraznil Michálek.

Piráti zpochybnili proces schvalování

Upozornil také na to, že v sekretariátu primátorky nepracuje nikdo, kdo by měl formální vzdělání pro tvorbu pražských předpisů. V uvedených metadatech důvodové zprávy je pak podle něj navíc vidět, že byla vytvořena hodinu před jednáním rady, a jako její autor je uveden Ondřej Boháč, zástupce ředitele Institutu plánování a rozvoje (IPR).

„To jsou metadata uvedená v systému. Pokud tvrdí, že to dělal její sekretariát, není to pravda. Paní primátorka neumí nejen posílat  e-maily, ale ani odstranit metadata z dokumentu,“ poznamenal Michálek. Narážel tím na omyl primátorky ze začátku roku, kdy omylem poslala e-mail pro svého spolupracovníka jednomu z opozičních zastupitelů TOP 09. [celá zpráva]

Zastupitel Pirátů Adam Zábranský zpochybnil samotný proces schvalování dokumentu. „Nový návrh předem rozeslala pouze vybraným radním, a to za ANO a ČSSD, Trojkoalice jej nedostala. Důvodová zpráva pak vznikla asi hodinu před jednáním rady, což je jasné z informací ze systému,“ řekl Zábranský.

Za zvláštní považuje také to, že primátorčin návrh nikdo na jednání rady nepředstavil a neobhájil, navíc se ani nediskutovalo o původním návrhu od Stropnického. Část diskuse radních pak neprobíhala v jednací místnosti, ale v kuchyňce.

Krnáčová tvrzení Pirátů odmítá

Samotné předpisy pak byly podle Pirátů dány do magistrátního systému teprve 10. srpna odpoledne, přitom rada jednala již v úterý od 9 hod. „Dovedete si spočítat, jak dlouho mohl být připomínkován, následně byl bez připomínek. Obdivuhodný výkon sekretariátu,“ komentoval Michálek.

Primátorka Krnáčová tvrzení, že návrh nevznikl v její kanceláři, odmítá. „Návrh připravila její kancelář a konzultovala ho s Institutem plánování a rozvoje. Jednalo se v zásadě jen o legislativně technickou záležitost. Vycházeli jsme z podkladů, které vznikly v rámci dosavadního projednávání možných podob pražských stavebních předpisů,“ uvedl mluvčí magistrátu Řepka.

Jde prý v zásadě o původní předpisy přijaté za bývalého primátora Tomáše Hudečka. Jsou jen opraveny nedostatky, na které město upozornily ministerstvo pro místní rozvoj a Úřad na ochranu hospodářské soutěže. „Úprava se týkala nejklíčovějších paragrafů, kvůli kterým ministerstvo pozastavilo platnost předchozího dokumentu. Rada Prahy nic nezrušila, pouze místo návrhu náměstka Matěje Stropnického přijala jiný návrh,“ uvedl Řepka. Dodal, že primátorka zasáhla, protože Praze hrozilo odebrání předpisů.

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, jsou v Praze diskutovány už několik měsíců.

Krnáčová odebrání stavebních předpisů z gesce Stropnického odůvodnila jeho neschopností. Náměstek se proti nařčení ohradil a poukázal na spolčení ANO a ČSSD, protože o materiálech, které Krnáčová předložila, Trojkoalice na rozdíl od ČSSD nic nevěděla.

Stropnický ve středu primátorku vyzval, aby poskytla seznam lidí, kteří na jejím návrhu pracovali. „Panu náměstkovi na dotaz odpovíme a seznam lidí, kteří se na přípravě předpisů podíleli, mu poskytneme,“ reagoval Řepka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám