Hlavní obsah

ODS: Babišovi úředníci nejsou apolitičtí

Právo, Jan Martinek

Polemika mezi ODS a ministerstvem financí ohledně zákona o elektronické evidenci tržeb, který resort Andreje Babiše (ANO) připravuje, přerostla v kuriózní spor. Ministerstvo financí totiž ve středu vyvěsilo na svém webu seznam protiargumentů k tezím ODS kritickým k zákonu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

V záhlaví článku stojí: „10 mýtů, které šíří ODS, když odmítá evidenci tržeb. 10 důvodů, proč se mýlí. Nebo cíleně šíří chaos?“

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček v reakci na text Babišův resort napadl, že na občanské demokraty útočí, přičemž podle nově platícího služebního zákona by ministerští úředníci měli být apolitičtí.

Skopeček: Ministerstvo není firma

„Zarážející je skutečnost, že i po začátku platnosti služebního zákona, jehož deklarovaným cílem bylo odpolitizovat státní správu, jsou úředníci MF ČR zatahovaní do politického boje a k útoku na jednu konkrétní opoziční politickou stranu. V pamfletu se neobjevují žádné nové, odborné a sofistikované argumenty týkající se EET, jde jen o opakování politických proklamací, které jsme bezpočtukrát slyšeli od představitelů hnutí ANO,“ napsal Skopeček v tiskové zprávě.

„Takové zneužívání aparátu ministerstva financí šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem k marketingovým účelům a k souboji s politickou opozicí je naprosto nepřijatelné. Andrej Babiš by si měl uvědomit, že ministerstvo financí není jeho firma a ani v době dovolených nemohou úředníci ministerstva financí suplovat roli mediálního oddělení hnutí ANO,“ rozohnil se Skopeček.

Částečně mu dal za pravdu i náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký. „Ten konkrétní spor neznám, ale mohu potvrdit, že úředníci při výkonu státní správy musí být apolitičtí. Vyplývá to ze služebního zákona,“ řekl Právu Postránecký.

Babiš: Vyvracíme lži

Ministr financí Andrej Babiš nařčení ze zneužívání aparátu resortu k politickému boji důrazně odmítl.

„Touto otevřenou reakcí ministerstvo pouze vyvracelo naprosto nepravdivá tvrzení o ministerstvem připravovaném zákonu o EET. Součástí medializovaných tvrzení ODS byl i útok na odborný aparát MF. Reakce na nepravdivá a zavádějící tvrzení, která se vztahují k činnosti úřadu, patří k běžné a rutinní agendě tiskového oddělení,“ napsal Babiš Právu.

„Ministerstvo financí tuto odpověď nezaslalo médiím a nelze tedy v žádném případě hovořit o jakémkoliv suplování mediálního oddělení hnutí ANO. MF trvá na tom, že jeho povinností je vyvracet lživá a poplašná tvrzení vztahující se k zákonům, které připravuje,“ dodal ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám