Hlavní obsah

Stropnický ml.: Současná koalice není jediné řešení, Krnáčová je nevyzpytatelná

Právo, Barbora Zpěváčková

Náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický v rozhovoru pro Novinky.cz upozornil, že Strana zelených, kterou na pražském magistrátě zastupuje, má čím dál větší problém setrvat v koalici s ANO a ČSSD. Zelení chtějí v rámci trojkoalice s KDU-ČSL a STAN vytvořit soubor návrhů na změny v koaliční spolupráci. Ta se mu ale jeví jako problematická, primátorku Adrianu Krnáčovou označil za nevyzpytatelného partnera.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ)

Článek

Lze podle vás v současné situaci na magistrátu pokračovat v koalici s ANO a ČSSD?

U Zelených začínají převažovat důvody, proč v koalici pokračovat nejde. Ale jsme trojkoalice, tak vzhledem k tomu, že příčiny sporů se týkají nejenom, ale nejvíce územního rozvoje, tak o stavu řešení musíme přesvědčit kolegy ve STAN a KDU-ČSL. Podporujeme trojkoaliční spolupráci. Půdorys KDU-ČSL, zelených a STAN funguje, postupujeme jednotně a také jsme jednotně neinformováni.

Jak je budete přesvědčovat?

V rámci Strany zelených jsme dali dohromady soubor oblastí a problémů, s nimiž se koalice potýká, a buď je neřeší vůbec, nebo je řeší neuspokojivě. Teď půjdeme za partnery z KDU-ČSL a za Starosty a předložíme jim návrhy, které budou moci doplňovat o problematiky, které mají v gesci oni. S tímto soupisem, takovým stížným listem, se chystáme na koaliční jednání.

Co si od toho slibujete?

Nápravu.

Takže si myslíte, že ANO a ČSSD předložíte list stížností a oni všechno změní?

My to děláme proto, aby si zelení, lidovci a Starostové společně vyhodnotili, zda koalice funguje, nebo ne. A musíme si zformulovat body, které považujeme za nejklíčovější pro to, abychom se mohli rozhodnout, jestli v koalici s ANO a ČSSD pokračovat nebo ne.

Vy si dokážete představit, že pokračovat půjde?

To se nedá říct před tím, než proběhne koaliční jednání. Ve chvíli, kdy neznám výsledek toho, jestli se s koalicí dohodneme na požadavcích, které bude formulovat Trojkoalice.

Teď mluvíte za zelené a ne za sebe. Včera jste prohlásil, že pro vás osobně je koalice neudržitelná.

Mně se zdá, že rozsah sporů a jejich příčiny nejsou osobní, i když to tak vypadá, ale jde o programový střet. Čím dál víc se mi potvrzuje, že propojení ANO a ČSSD je větší, než to vypadá třeba na vládní úrovni. Protože předsedkyně ANO v Praze paní Kleslová byla dlouho členkou ČSSD. Zkrátka ty vazby jsou mnohem silnější a my jsme potom v koalici ne se dvěma stranami, ale s jednou stranou, která se za našimi zády umí a chce dohadovat proti trojkoaličnímu partnerovi. To se v úterý potvrdilo po předložení toho materiálu, o kterém ČSSD věděla.

ANO s ČSSD tedy jednalo za vašimi zády a vy máte nyní v plánu napsat jakýsi stížný list. Není to málo?

Myslím si, že je důležité, že otázky, které budou předmětem jednání, nejsou jenom střetem o to, jestli tam Stropnický zůstane, nebo nezůstane. Jsou to požadavky Trojkoalice jako celku a jejich vyřešení nebo nevyřešení bude znamenat další rozhodování o pokračování v koalici.

Když se tedy s ANO a sociálními demokraty neshodnete, bude to znamenat konec dosavadní koalice na magistrátu?

To bych nepředjímal. Jsme teprve ve fázi, kdy Trojkoalice prochází hledáním shody na tom, které body jsou pro ni zásadní. Potom půjdeme za koaličními partnery a bude záležet na tom, jak budeme umět vyjednávat a jak si uvědomí vážnost celé situace.

Chcete s nimi vyjednávat i přes to, že vám smetli ze stolu stavební předpisy, na kterých jste pracoval půl roku, a primátorka Adriana Krnáčová v úterý předložila vlastní stavební předpisy, o kterých vám vůbec neřekla?

Ano. Naše povinnost je vyjednávat tak dlouho, dokud jednací stůl existuje.

V úterý jste však na klubu nabídl svou rezignaci.

Nechci být tím, kdo bude příčinou pádu koalice. Klub Trojkoalice mi dal najevo, že si přeje, abych ve funkci setrval. Prostor pro Trojkoalici se zmenšuje a je potřeba se bránit dříve, než zanikne.

Objevují se spekulace, že by Trojkoalici na magistrátu vystřídala TOP 09.

To se nepochybně může stát. TOP 09 není zvyklá být v opozici. Spolupráce s TOP 09 je nějakou záložní variantou, ale nevím, jestli dobrou pro Prahu. I my uvažujeme o jiných variantách, než je pokračování téhle koalice a opozice. Koalice, ve které jsme teď, není jediným řešením.

Jaká by byla další řešení?

To je předčasná debata.

Před půl rokem jste v rozhovoru pro Novinky uvedl, že s Adrianou Krnáčovou máte dobré vztahy. Jak byste vaše vztahy popsal nyní?

V osobní rovině se k tomu vyjadřovat nechci. Ale za ten půl rok působení paní primátorky – jsem z toho trochu rozpačitý. Nevím, jestli to, co řekne jeden den, platí i druhý den. Celý půl rok, co připravuji stavební předpisy, mám podporu celé rady. A pak najednou paní primátorka za mými zády připravuje jiný materiál, o kterém se dozvím až na místě. Takže mně se zdá, že Adriana Krnáčová neví, co chce, a nemá žádný politický program, takže je těžké najít společnou cestu a jako partner je pro mě dost nevyzpytatelná.

Jak dlouho podle vás stavební předpisy připravovala?

Nejsem si jistý, jestli ona vůbec ví, kdo to psal. Nebyla to schopna vysvětlit. Řekla, že to psal její sekretariát, ale na sekretariátu nemá žádné odborníky na stavební právo. Pro mě je záhadou, kdo předpisy pro paní primátorku zpracovával. Trochu to na mě působí, že si je psali developeři sami. To, co předložila ona, je kompilát všech pracovních verzí.

V čem konkrétně se liší její návrhy od vašich?

Chybí tam velká většina požadavků na stavby, které by přinášely developerům určité náklady navíc a zároveň by zkvalitňovaly život ve městě a stavby. Vypustily se například plánovací smlouvy. To znamená, že město podmíní vydání souhlasu se stavbou, když se developer zaváže, že postaví navazující infrastrukturu, například kanalizaci, komunikaci či tramvajovou zastávku. To je pro město nákladné a ta investice není vratná. Pro developery to jsou velké náklady a to nyní v předpisech není.

Mluvil jste o tom s primátorkou?

Nebyla příležitost. Už minulé pondělí jsem na sekretariáty rozdal návrh, který jsme připravili my. Paní primátorka nebyla ochotná se se mnou nad tím sejít. Nejdříve říkala, že nemá čas. Když však nemá primátorka za týden čas sejít se se svým náměstkem nad věcí, o které se mluví po celé Praze, tak si to neumím vyložit jinak, než že nechtěla.

Adriana Krnáčová označila vaše stavební předpisy za experiment. Řekla konkrétně, co jí vadí?

Ne. Mimochodem to není experiment, souhlasilo s tím 57 městských částí, pracovaly na tom desítky odborníků. Experiment je to, co předložila ona. Je to velmi nezodpovědný experiment. Tohle vzbudí u městských částí obrovský odpor. Jestli si paní primátorka myslí, že jim to předloží v srpnu na 14 dní a že k tomu nepřijdou žádné připomínky, tak to se hrubě mýlí, protože ty připomínky přijdou, až si městské části uvědomí, že všechno vypořádávání, které jsme dělali, bylo zbytečné a že ty jejich připomínky tam vůbec nejsou. To je naprostý chaos a nezodpovědné rozhodnutí. Je tam jedna věc, která se týká reklamy, a paní primátorka ještě umožňuje výstavbu mnohostranných billboardů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám