Hlavní obsah

Hrozí silné bouřky z veder, varují meteorologové

Do středečních 22.00 by se mohly vyskytnout silné bouřky, ojediněle i s kroupami. Nejpravděpodobnější to je v horských oblastech východních Čech a severní Moravy, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v aktualizované výstraze, v níž varuje také před tropickými vedry, která mají trvat až do pátku.

Bouřky na radarové animaciVideo: chmi.cz

 
Článek

Během středy se lidé dočkají lokálních bouřek, které mohou být intenzívní, varování meteorologů platí pro většinu území Česka s výjimkou severních Čech.

V bouřkách by mohlo spadnout až 30 milimetrů srážek, výjimečně by se mohly vyskytnout i kroupy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pro vyprahlou zemi však žádný zásadní posun k lepšímu znamenat nebudou. "Bouřkové srážky budou jen lokálního charakteru, takže převažující sucho a s ním spojené riziko vzniku požárů bude trvat až do víkendu," uvedl ČHMÚ.

Vedra trvají

Tropická vedra s maximálními denními teplotami přes 35 stupňů Celsia budou trvat v Čechách minimálně do pátku, na Moravě do soboty. Nejteplejším dnem by měl být pátek, kdy se očekávají teploty mezi 34 až 38 stupni, ojediněle i vyšší.

Až do odvolání tak trvá výstraha na vysoké nebezpečí požárů. Lidé v přírodě nesmějí rozdělávat oheň, kouřit, odhazovat cigaretové nedopalky a používat přenosné vařiče nebo jiné zdroje otevřeného ohně.

Kvůli vysokým teplotám lidem i nadále hrozí přehřátí a dehydratace. Je proto vhodné omezit tělesnou zátěž, dodržovat pitný režim, používat opalovací krémy, sluneční brýle a pokrývku hlavy a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nebezpečné je také nechávat děti a zvířata na slunci v autech.

Reklama

Výběr článků

Načítám