Hlavní obsah

Pražští lidovci i STAN budou jednat o sporech na magistrátu

Praha

Vedení pražské KDU-ČSL a STAN bude ve čtvrtek na mimořádném jednání řešit napětí uvnitř pražské koalice. Spor mezi koaličními partnery odstartovalo úterní jednání rady, která neschválila náměstkovi Matěji Stropnickému (Trojkoalice/SZ) ani jeden z klíčových návrhů, které předkládal. Navíc mu primátorka Adriana Krnáčová (ANO) odebrala některé kompetence a převzala je do své správy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

Kvůli sporu se hned v úterý večer sešlo vedení pražské SZ. V prohlášení uvedlo, že zásah do pravomocí Stropnického je nejen nesystémový, ale je v rozporu s koaliční smlouvou a hrubým překročením hranic spolupráce. Zelení současně dál plně podporují spojení s lidovci a STAN v Trojkoalici v radě města.

Stropnický v úterý večer nabídl svou rezignaci, ale Trojkoalice ji nepřijala. „Cítím tlaky, ale je mou povinností setrvat na místě do té doby, dokud to bude Trojkoalice považovat za přínosné,“ sdělil Stropnický.

Uvedl, že všechny tři subjekty, tedy lidovci, STAN a zelení zhruba do týdne připraví jakýsi „stížný list“, v němž budou formulovány body, kde koalice na pražském magistrátu nefunguje. O tomto seznamu bude chtít Trojkoalice jednat se svými koaličními partnery ANO a ČSSD.

Zastupitelstvo má v Praze 65 členů, koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice vládnou těsnou většinou 33 hlasů. Za ANO je v zastupitelstvu sedmnáct členů, sociální demokraté i Trojkoalice mají po osmi křeslech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám