Hlavní obsah

Kvůli Velké ceně se zastaví oprava dálnice, přesto se očekávají dlouhé kolony

Právo, Petr Kozelka
Brno

Řidiči, kteří o víkendu nemíří na jubilejní 50. ročník Velké ceny motocyklu v Brně, by se měli moravské metropoli zdaleka vyhnout. Na závody se totiž chystá až čtvrt miliónu závodníků, kteří se budou muset vypořádat s početnými uzavírkami. Všechny příjezdy do Brna jsou totiž rozkopané.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Oprava dálnice D1

Článek

Silničáři sice slíbili, že omezí práce tak, aby byly silnice co nejvíce průjezdné, řidiči přesto musejí počítat s kolonami.

„Návštěvníkům doporučujeme, aby raději vyrazili dříve, protože dopravní opatření budou letos obzvláště náročná vzhledem k tomu, že dálnice D1 i D2, R52 i 1/43 jsou rozkopané. Všechny uzavírky na dálnicích budou v režimu 2 plus 2, ale i tak očekáváme, že se mohou tvořit kolony. Řidiči by měli respektovat pokyny policistů,“ konstatoval šéf jihomoravské policie Leoš Tržil.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla budou i přes současné opravy otevřené exity Ostrovačice a Kývalka, které jsou současně hlavními příjezdy na okruh.

 Pomáhat budou i rakouští policisté

„Očekáváme nejen ve špičkových dobách v pátek odpoledne, sobota ráno, neděle ráno a odpoledne velmi silný provoz. Policisté budou na dopravu pochopitelně i v těchto kritických místech na situaci dohlížet. Kapacitu silnic nezvýšíme, ale urychleně budeme řešit drobnější nehody a další komplikace. Přesto řidičům doporučujeme, aby počítali se zdržením a zejména na nedělní závody vyrazili ještě s větším předstihem, než je obvyklé. Vyplatí se dostatečná zásoba paliva a nápojů pro osádku,“ upozornil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Brno uzavírky na silnicích a dálnicích

V pohotovosti budou stovky policistů, které se zaměří nejen na dopravní komplikace, ale i na dodržování pořádku v kempech a také v samotném Brně. Muže zákona podpoří i desítka policistů z Rakouska.

 Autobusem na okruh zdarma

„Upozorňujeme, že máme nulovou toleranci vůči alkoholu a drogám. Při odjezdu se musí řidiči připravit na to, že budeme kontrolovat, jestli neřídí pod vlivem, a zaměříme se také na kontroly dodávek vzhledem k riziku krádeže motocyklů,“ dodal Tržil.

Brněnští návštěvníci by měli k dopravě na okruh použít hromadnou dopravu. Převoz na okruh bude zajišťovat 50 kloubových a 30 běžných autobusů.

„Jsme připraveni na zvýšený nápor. Návštěvníci mohou využít linku 400 z Mendlova náměstí, která na okruh dojede za 20 minut, lidé z kempů v okolí Žebětína mohou jet linkou X. Obě linky jsou zdarma,“ upozornil Jan Seitl z brněnského Dopravního podniku.

Reklama

Výběr článků

Načítám