Hlavní obsah

Rozpočet ministerstva vnitra se navýší o tři miliardy

– Praha • Aktualizováno

Do rozpočtu ministerstva vnitra příští rok přibydou tři miliardy korun navíc. Peníze by měly směřovat na rozvoj policie, hasičů a řešení uprchlické krize. Ve středu to řekl Chovanec po jednání o rozpočtu s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Chovanec původně žádal o čtyři miliardy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (vlevo) při příjezdu na jednání s ministrem financí. Doprovází ho policejní prezident Tomáš Tuhý

Článek

Peníze půjdou na posílení počtu hasičů i policistů, na zvýšení platů či modernizaci techniky. Počet policistů chce vnitro v příštích čtyřech letech zvýšit o čtyři tisíce. V současnosti slouží u policie asi čtyřicet tisíc lidí. Zvýšit by se podle Chovance měl i počet hasičů.

Část peněz se použije na řešení uprchlické krize. V příštím roce by totiž mohlo do Česka dorazit pět až sedm tisíc běženců.

„Je to primárně přechod nelegálních migrantů, kterých očekáváme pro příští rok minimálně pět až sedm tisíc, pro letošní rok to má být tři a půl tisíce záchytů na českém území. O tyto lidi se musíme postarat ve smyslu, že je musíme ubytovat, oddělit od společnosti, vyřešit jejich správní řízení a následně rozhodnout buď o tom, že zůstanou na území ČR, nebo budou vráceni či vyhoštěni,“ prohlásil již dříve Chovanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám