Hlavní obsah

Pražští radní neschválili Stropnickému klíčové materiály, koalice je ohrožena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ani jeden z klíčových materiálů, které předkládal náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ), pražští radní v úterý neschválili. Problematiku pražských stavebních předpisů převzala do gesce primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Dlouho doutnající spory uvnitř pražské koalice se tak rozhořely naplno. Krnáčová mluví o neschopnosti Stropnického, náměstek o spolčení starých přátel z ANO a ČSSD. Trojkoalice chce situaci řešit na koaličním jednání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Matěj Stropnický

Článek

Vedení pražské Strany zelených v úterý večer konstatovalo, že zásah do Stropnického pravomocí je nesystémový krok a je v rozporu s koaliční smlouvou a hrubým překročením hranic spolupráce. Současné poměry v koalici podle zelených  brání v plnění programového prohlášení rady města.

„Cítím tlaky, ale je mou povinností setrvat na místě do té doby, dokud to bude Trojkoalice považovat za přínosné,“ uvedl Stropnický. Rozhodně nebude rezignovat. Během týdne  všechny tři subjekty připraví jakýsi „stížný list“, v němž budou formulovány body, kde koalice na pražském magistrátu nefunguje. O tomto seznamu bude chtít Trojkoalice jednat se svými koaličními partnery  ANO a ČSSD.

Zelení současně tvrdí, že dál plně podporují spojení s lidovci a STAN v Trojkoalici v radě města.

Zastupitelstvo má v Praze 65 členů, koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice vládnou těsnou většinou 33 hlasů. Za ANO je v zastupitelstvu sedmnáct členů, sociální demokraté i Trojkoalice mají po osmi křeslech.  

Tahanice o stavební předpisy

Stavební předpisy jsou předmětem zájmu už několik měsíců. "Neschopnost náměstka Stropnického vyřešit problém s pozastavenými stavebním předpisy začala vážně ohrožovat zájmy Prahy a hrozí nám odejmutí práva vydávat si samostatně pražské stavební předpisy," uvedla Krnáčová. V takové situaci podle ní není nadále možné přihlížet Stropnického experimentům.

Primátorka proto radě předložila vlastní podobu předpisů a ta je hlasy ANO a ČSSD přijala. Návrh nyní magistrát rozešle k připomínkování radnicím a poté ke schválení ministerstvu pro místní rozvoj a k notifikaci Evropské komisi. Přijaté a schválené by měly být podle Krnáčové do konce letošního roku.

Krnáčová podléhá tlaku

Stropnický tvrdí, že podoba předpisů Krnáčové se nyní analyzuje s návrhem jeho předpisů, aby bylo jasné, v čem se liší. Je ale přesvědčený, že primátorka podléhá tlakům developerů.

"Změny se nekonají, staré projekty a praktiky pokračují, Trojkoalice je přehlasovávána faktickým spojenectvím přátel starých pořádků ANO a ČSSD, a tak pouze přihlížíme politice zažít město stejně," uvedl. Výroky Krnáčové označil za lži a jí předloženou podobu předpisů za kompilát, který dává prostor korupci.

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, obecně definují požadavky na využívání území a technické požadavky na stavby. Novela, kterou předkládal Stropnický, přináší mimo jiné novou regulaci velkoplošné reklamy a změny při výstavbě v metropoli. Zavádí výškovou regulaci budov, klade důraz na volnou prostupnost města, na alternativní způsoby dopravy a na energetickou šetrnost budov. Bouřlivou mediální roztržku přinesla na přelomu roku především nová regulace reklamy, s níž nesouhlasí billboardová lobby.

Účinnost původních stavebních předpisů v lednu na 15 měsíců pozastavilo ministerstvo pro místní rozvoj. V novele stavebního zákona zároveň navrhlo, aby Praha ztratila právo na vlastní stavební předpisy.

Reklama

Výběr článků

Načítám