Hlavní obsah

Je Mynář ve funkci v souladu se zákonem? Ať to posoudí bezpečnostní výbor, žádá poslankyně

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Poslanci z výboru pro bezpečnost by podle poslankyně TOP 09 Věry Kovářové měli posoudit, zda je setrvání Vratislava Mynáře ve funkci hradního kancléře v souladu se zákonem. Kovářová, která se do sporů s Mynářem dostala už dříve kvůli jeho majetkovému přiznání, plánuje návrh podat v září.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kancléř Vratislav Mynář předal ve Sněmovně poslankyni Věře Kovářové (TOP 09) majetkové přiznání.

Článek

Poslankyně tak reagovala na informaci, kterou přinesly úterní Lidové noviny. Podle nich by měl Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) do konce prázdnin zamítnout kancléřovu žádost o bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné.

Kovářová doufá, že v případě zamítavého rozhodnutí NBÚ ohledně Mynářovy prověrky prezident Miloš Zeman splní slib z října 2013 a kancléře odvolá. „Tehdy totiž podmínil jeho další setrvání ve funkci právě získáním bezpečnostní prověrky,“ připomněla Kovářová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Věří, že se Mynář nepokusí nepříznivou situaci řešit například podáním žádosti o udělení prověrky na některý z nižších stupňů utajení, čímž by získal další čas.

„Rovněž věřím, že se kancléř Mynář nepokusí hrozící nepříznivý výsledek probíhajícího řízení zvrátit prostřednictvím nátlaku či jiného způsobu ovlivňování činnosti NBÚ, o čemž píší Lidové noviny,“ komentovala poslankyně.

Návrh podá v září

Kovářová bude současně požadovat, aby sněmovní výbor prověřil, zda NBÚ nebyl ovlivňován a pod tlakem, aby kancléř prověrku získal. „ Vzhledem k potřebě veřejné kontroly nezávislosti NBÚ podám letos v září návrh, aby podezření na ovlivňování tohoto úřadu projednal výbor Poslanecké sněmovny pro bezpečnost, “ uvedla.

Situaci kolem kancléřovy prověrky okomentoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „O prověrce nerozhodují Lidové noviny ani paní poslankyně Kovářová, ale Národní bezpečnostní úřad,“ napsal Novinkám.

V nedávném rozhovoru pro Blesk Zeman uvedl, že Mynářova prověrka u NBÚ se blíží k závěru.

Spory kvůli majetkovému přiznání

Kovářová se už v minulosti dostala s kancléřem do křížku kvůli jeho majetkovému přiznání. Kritizovala ho, že Mynářovy nejasné majetkové poměry vedou k tomu, že kancléř nemá prověrku.

Po vleklé přetahované Mynář Kovářové čestné prohlášení o nabytém majetku za rok 2013 předal. V dokumentu však nebyly prakticky žádné informace.

Reklama

Výběr článků

Načítám