Hlavní obsah

V kancelářích má být maximálně 27 °C, některé úřady omezují činnost

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tropické teploty mohou za to, že některé obce v Moravskoslezském kraji omezují tento týden provoz svých úřadů. Na chodbách jim totiž kolabují z vedra klienti a v kancelářích mají problémy úředníci, kteří musí pracovat i při teplotách okolo 34 stupňů Celsia. Provoz úřadů již omezily Kopřivnice a Nový Jičín, situaci řeší i město Opava. Právo o tom informovali mluvčí těchto obcí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vedra sužují velkou část Evropy. Na snímku si turista v Praze chrání obličej před slunečními paprsky.

Článek

„Kvůli vysokým teplotám omezil Městský úřad v Kopřivnici provoz. Ve dnech 10. až 14. srpna je sice pro veřejnost otevřen již o hodinu dříve, ale většina úředníků své kanceláře opouští už v poledne,“ uvedla kopřivnická mluvčí Lucie Petříčková.

Vedení úřadu tak reaguje na skutečnost, že v budově není možné zajistit mikroklimatické podmínky zaměstnancům a klientům. „Vlivem veder navíc kolabuje i technika,“ podotkla Petříčková.

Maximálně 27 stupňů

Důvodem pro omezení provozní doby úřadu je především legislativní povinnost zaměstnavatele zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců.

„Podle nařízení vlády nemá teplota pro kancelářské administrativní práce na nevenkovním větraném pracovišti přesáhnout 27 stupňů. Jelikož naprostá většina správní budovy kopřivnické radnice není klimatizovaná, ukazoval teploměr v některých kancelářích více než 30 stupňů. V několika případech se rtuť vyšplhala dokonce na 34 stupňů,“ vysvětlila kopřivnická mluvčí.

Vysoké teploty vadí nejen úředníkům, ale také klientům. „Stížnosti na horko na chodbách i kancelářích se objevily v průzkumu spokojenosti už dávno před tím, než aktuální vedra propukla. Minulý týden zde dokonce jeden klient zkolaboval.

Odpolední návštěvnost výrazně poklesla, a proto jsme se rozhodli otevřít raději o hodinu dříve a pracovní dobu zkrátit. Nejsme jediný úřad, který k tomuto kroku přistoupil. Opatření potrvá celý tento týden a dále bude závislé na vývoji a předpovědi počasí,“ uvedl tajemník úřadu Miroslav Halatin.

Na nejnavštěvovanějších odborech zůstávají i po poledni kontaktní osoby, s nimiž lze vyřídit nejnutnější záležitosti. Předem objednaní klienti tak mohou úředníky navštívit i mimo zkrácenou provozní dobu.

Omezuje i Nový Jičín. Opava jedná

Podobné opatření přijalo i vedení města Nový Jičín. Tamní úřad bude pro veřejnost otevřen také o hodinu dříve, lidé si budou moci své záležitosti vyřizovat už od 7 hodin. Také zde zavřou brány už v poledne či ve 14 hodin.

„V případě neodkladných záležitostí si ale zájemci mohou domluvit individuální schůzku s příslušným úředníkem mimo tuto stanovenou provozní dobu,“ řekl vedoucí organizačního odboru Zdeněk Petroš.

Problémy mají také úředníci na opavském magistrátu, a proto vedení města začalo včera jednat o možném omezení provozu. V kancelářích totiž není klimatizace a úředníci musí pracovat i při 32 stupních. Naopak v Ostravě, Karviné, Frýdku-Místku či Bruntálu vedra zatím zvládají a žádná omezení nechystají.

„My jsme výrazně investovali do rekonstrukcí budov a nyní se to zúročuje. Kanceláře jsou vybaveny klimatizací,“ vysvětlila karvinská mluvčí Šárka Swiderová.

Anketa

Souhlasíte s omezením fungování úřadů ve velkých vedrech?
Ano
56,1 %
Ne
43,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7979 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám