Hlavní obsah

Na boj proti suchu v Česku půjde osm miliard z evropských dotací

Na boj proti suchu a na zadržování vody v krajině by mělo v příštích pěti letech jít z evropských dotací více než osm miliard korun. Peníze podpoří ty projekty, které pomohou lepšímu vsakování srážkové vody nebo třeba průtoku říčních koryt, potoků a přilehlých niv a také zlepší přirozený rozliv, řekla mluvčí ministerstva životního prostředí (MŽP) Petra Roubíčková.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Dlouhodobé sucho komplikuje život nejen vodohospodářům, ale i zemědělcům. Snímek je ze 7. srpna z pole u Kostelce na Jihlavsku.

Článek

Na některá opatření začne už tento pátek ministerstvo životního prostředí přijímat žádosti.  Peníze půjdou z unijního operačního programu Životní prostředí

"Evropské dotace by měly putovat i na obnovu poškozených nebo zaniklých území a menších krajinných prvků, v nichž by se voda přirozeně akumulovala. Jde například o lesy, prameniště, tůně a mokřady", dodala mluvčí MŽP. Více než čtyři miliardy korun třeba dostanou od pátku ty projekty, které posílí krajinu a její funkci.

Obnoví rybníky a horské nádrže

Od pátku mohou obce i podnikatelé také žádat o více než miliardu korun na opatření, která by lépe využila srážkovou vodu místo toho, aby odtékala kanalizací do vodních toků, a to hlavně ve městech a obcích.

V nedávno schváleném vládním materiálu proti suchu se také plánuje, že se obnoví zaniklé rybníky nebo horské splavovací nádrže, takzvané klauze. Tyto údolní přehrady, sroubené ze dřeva s výplní z kamene a hlíny, už téměř z krajiny zmizely. MŽP podle Roubíčkové posuzuje vliv na životní prostředí u dvou nádrží při Vchynicko-tetovském plavebním kanálu na území obce Modrava v Národním parku Šumava, konkrétně u Roklanské a Rokytské.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Vyschlé koryto Labe v Ústí nad Labem na snímku z 5. srpna.

Evropské peníze ale do obnovy krajiny a jejího vodního režimu směřují již osm let. Do loňska bylo podle údajů MŽP ze starého operačního programu revitalizováno více než 142 kilometrů vodních toků a objem vodních nádrží nebo poldrů se zvýšil o 20,6 miliónů metrů krychlových. Do odbahnění rybníků, výstavby drobných nádrží a tůní šlo 4,6 miliardy korun a mimo jiné na zlepšení přirozených rozlivů 2,3 miliardy.

Dlouhotrvající sucho a horko způsobuje komplikace po celé zemi a bude pokračovat nejméně do pátečního večera. Některé radnice už musely omezit odběry vody, na dalších místech platí zákaz rozdělávání ohňů. Na celém území rovněž zůstává vysoké nebezpečí požárů. Několikahodinový zásah hasičů si vyžádal pondělní rozsáhlý požár polí a lesa mezi Bavorovem a Tourovem na Strakonicku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám