Hlavní obsah

Festival Prague Pride zakončí pochod homosexuálů

Novinky, Gabriela Krejčová
Praha

Všichni jsme stejně teplí, znělo heslo pátého ročníku festivalu Prague Pride, věnovaného homosexuálům. Pro členy LGBT komunity (lesby, gayové, bisexuálové a transgenderové osoby) i pro širokou veřejnost připravili organizátoři od 10. do 16. srpna přes 120 kulturních, debatních, sportovních i duchovních akcí v Praze. Vyvrcholením festivalu je sobotní průvod Pride Parade, který půjde z Václavského náměstí na Letnou.

Prague Pride - pochod 2014Video: Novinky

 
Článek

Pochod hrdosti homosexuálů vyrazí od sochy sv. Václava přibližně ve 13 hodin, projde přes ulici Na příkopě, Revoluční a Dvořákovo nábřeží na Čechův most, odkud zamíří po schodech na Letnou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sobotním průvodem hrdosti vyvrcholil festival sexuálních menšin Prague Pride.

Účastníky by mělo doprovázet 15 alegorických vozů a 130 zpěváků The London Gay Men’s Chorus. Vloni se na duhový pochod vydalo 15 tisíc lidí. Právě duha je totiž symbolem LGBT komunity.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prahou prošel 16. srpna 2014 průvod hrdosti homosexuálů Prague pride.

„Letošní kampaň se sloganem Všichni jsme stejně teplí mnohem více než v uplynulých letech míří nejen na LGBT komunitu, ale i na heterosexuální většinu. Věříme, že jsme v programu vytvořili dostatek atraktivních příležitostí, aby se lidé mohli společně setkat, poznat se navzájem a snad i souhlasit s námi, že nemá cenu hledat rozdíly,“ uvedla ředitelka festivalu Kateřina Saparová.

Letošní téma: Šikana

Pátý ročník festivalu se věnoval problematice šikany a soužití ve společnosti, a to konkrétně ve třech dílech uvedených v Pride Theater ve Švandově divadle. Koncert proti šikaně uspořádal největší mužský pěvecký sbor v Evropě The London Gay Men’s Chorus.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prahou prošel 16. srpna 2014 průvod hrdosti homosexuálů Prague pride.

Pochody a průvody homosexuálů se konají po celém světě. Na ten pražský se letos sjelo přes 160 zahraničních hostů. Mezi nimi například loňská vítězka Eurovision Conchita Wurst, která je známá jako vousatá zpěvačka, či americká jeptiška Jeannine Gramick, která se věnuje problematice LGBT věřících a církve. Z českých umělců vystoupila Aneta Langerová se svým albem Na Radosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Program probíhal na třech festivalových místech – ve vesničce Pride Village na Střeleckém ostrově, v Pride House ve Vodičkově ulici a Pride Theatre ve Švandově divadle. Lidé se kromě koncertů a debat mohli účastnit také lekcí jógy, modliteb či bohoslužeb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám