Hlavní obsah

Teplotní rekordy padaly i v neděli, ve Strážnici bylo 37,6 stupně

• Aktualizováno

Česko bylo v sevření vysokých teplot i v neděli. Nejvyšší hodnotu naměřili meteorologové ve Strážnici na Hodonínsku, a to 37,6 stupně Celsia. V Čechách bylo o něco chladněji, teploty se pohybovaly kolem třiceti stupňů. Teploty tak zůstaly tropické, ačkoli proti sobotě, kdy maximum dosáhlo 39,8 stupně, klesly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Až 2000 lidí přišlo přežít letní vysoké teploty do Žlutých lázní u Vltavy v Podolí.

Článek

V sobotu byly nejvyšší teploty ve středních Čechách, v neděli štafetu převzala jižní Morava. I druhá nejvyšší teplota v republice po Strážnici byla totiž zaznamenána v Jihomoravském kraji, a to 37,2 stupně v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku. Jinde již rtuť hranici 37 stupňů nepřekročila, těsně pod ní - na 36,9 - byla shodně v Bělotíně na Přerovsku a Ostravě-Porubě.

Všech deset nejvyšších nedělních teplot bylo zaznamenáno na Moravě a ve Slezsku, kde také podle meteorologů na většině stanic padly rekordy. Například na meteorologické stanici v Oticích na Opavsku, která měří již 136 let, teplota 36,5 o celý stupeň překonala předchozí rekord pro tento den z roku 1992. Také v Přerově, kde se měří 133 let, padl rekord z roku 1992. Před 23 lety naměřili v Přerově 34,5 stupně a v neděli 35,9.

Mírné ochlazení o víkendu

Ve srovnání s východní částí republiky bylo na západě Česka o něco chladněji. "V Čechách byly maximální teploty od 27 do 32 stupňů, ve východních Čechách až do 35 stupňů. Výjimečně byly maximální teploty i vyšší," sdělili pracovníci ČHMÚ.

Třeba v Rychnově nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji rtuť vystoupala na 36,2 stupně, a tak překonala o 1,2 stupně předchozí více než dvacetiletý rekord.

Vedra budou podle předpovědi ústavu v České republice i v příštím týdnu. Nejvyšší denní teploty mohou dosáhnout až 37 stupňů. Až o víkendu se zřejmě mírně ochladí, v Čechách bude 24 až 29 stupňů a na Moravě a ve Slezsku 29 až 34 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám