Hlavní obsah

Teplo vydrží až do začátku září, nejhorší bude příští týden

Aktualizováno

Druhá polovina prázdnin a první zářijový týden by měly být podle předpokladů meteorologů teplotně nadprůměrné. Největší vedra nás čekají příští týden, kdy na některých místech bude znovu až 37 °C. Pak by měly teploty postupně spadnout pod třicet stupňů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

V následujících týdnech, tj. od 17. 8. do 6. 9., by měly teploty vzduchu v průměru postupně klesat, přesto mohou být stále nad dlouhodobým průměrem platným pro toto období.

Příští týden meteorologové předpovídají po všechny dny nejvyšší teploty v rozpětí 33 až 37 stupňů, přičemž tepleji bude vždy na Moravě a ve Slezsku. Noční teploty se budou pohybovat v rozpětí 16 - 21 °C.

V dalších týdnech podle dlouhodobého výhledu klesne horní hranice nejvyšších teplot na 30 stupňů, pak na 28 a na přelomu srpna a září na 27 °C.

S vysokými teplotami meteorologové očekávají také menší množství srážek, zvlášť příští týden bude deště méně, než je pro toto období dlouhodobě obvyklé.

Další tři týdny, tedy druhá polovina srpna a první zářijový týden by se již měly srážky kolem dlouhodobého průměru.

„Avšak jejich rozložení na území ČR může být vzhledem k ročnímu období v důsledku srážek z velké části bouřkového charakteru nerovnoměrné, s velkými lokálními rozdíly,” uvádějí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Teplotní a srážkové rekordy pro období od 10. 8. do 6. 9.
Průměrná teplota v ČR v tomto období16,4 °C
Teplotní rekordy (od roku 1951)
Nejnižší průměrná teplota13,3 °C (1978)
Nejvyšší průměrná teplota18,6 (1997)
Průměrný úhrn srážek v ČR v tomto období62 mm
Srážkové rekordy (od roku 1951)
Nejnižší úhrn srážek15 (1953)
Nejvyšší úhrn srážek118 (1995)
Zdroj: ČHMÚ

V souvislosti s nadále trvajícím horkým a suchým počasí meteorologové očekávají, že bude minimálně v následujícím týdnu platit také nebezpeční požárů, dále bude zasychat vegetace a klesat hladiny neregulovaných vodních toků.

„Tomu je třeba přizpůsobit své chování v podobě dodržování pitného režimu, omezení pobytu na přímém slunci, vyvarování se používání otevřeného ohně a dalších rizikových činností pro vznik požárů, omezení nadbytečné spotřeby vody aj.,” doporučuje ve své zprávě ČHMÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám