Hlavní obsah

Další zařízení pro uprchlíky se v Česku otevře už v pátek

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Další tzv. detenční zařízení pro uprchlíky otevře ministerstvo vnitra v pátek ve Vyšních Lhotách. Jeho kapacita bude 220 míst. Celkem bude v záchytných táborech pro běžence v ČR 1116 míst.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Vláda 13. července schválila otevření detenčních zařízení pro migranty v obcích Vyšní Lhoty v Moravskoslezském kraji (na snímku ze 7. července) a Balková na Plzeňsku.

Článek

„Rozhodli jsme o otevření zařízení ve Vyšních Lhotách, a to od pátku 7. srpna. Ve čtvrtek bude exkurze pro místní občany, v pátek bude zařízení aktivováno,“ uvedl ve středu náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Ministerstvo počítá s tím, že do Vyšních Lhot budou převezeni cizinci zajištění v zařízení v Zastávce u Brna, kde je obsazeno 196 míst.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Náměstek také sdělil, že v pondělí se sešel krizový štáb, kde se mluvilo o okamžitém zajištění dodatečných míst formou stanů a kontejnerové výstavby v Bělé-Jezové. „Od pondělka 10. srpna přibude dalších 128 míst. Tím se kapacity v Bělé zvýšily na asi 700 míst,“ řekl Nováček.

Foto: Právo

Zařízení pro imigranty v ČR

Zařízení v Bělé je určeno pro cizince, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění ze země. Uprchlíci se bouří, protože chtějí vrátit mobilní telefony a hotovost. Usilují také o propuštění z areálu.

Běženci chtějí do Německa

Do konce roku by podle Nováčka mělo být v České republice pro zadržené uprchlíky 1400 míst. Mluvil i o dalších 300 místech v detenčním středisku v Drahonicích, otevřeno by mělo být i zařízení v obci Balková na Plzeňsku.

Od 17. června letošního roku bylo v Česku zadrženo přes tisíc migrantů. ČR je však podle policie pro běžence pouze součástí trasy, kterou se chce většina z nich dostat do Německa kvůli štědrému sociálnímu systému. Jedná se většinou o Syřany, Afghánce a Iráčany.

Počty zadržených cizinců podle ředitele cizinecké policie Milana Majera výrazně vzrostly za posledních čtrnáct dní. „Jedná se zhruba o 40 běženců za den,“ informoval Majer.

Reklama

Výběr článků

Načítám