Hlavní obsah

Ochranáři navrhují zavést novou dopravní značku Pozor los!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zní to jako vtip, ale je to realita. Ochranáři ze společnosti Česká krajina navrhli ve středu ministerstvu dopravy, aby zavedlo novou dopravní značku Pozor los! V Česku přitom žijí pouhé dvě desítky těchto zvířat.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ředitel České krajiny Dalibor Dostál s novou dopravní značkou Pozor los!

Článek

„Značka by měla upozornit řidiče na výskyt těchto velkých zvířat, protože jejich střety s automobily jsou velmi nebezpečné,” řekl ředitel České krajiny Dalibor Dostál.

Značka by se měla objevit hlavně na jihu Čech, například na silnicích E49 a E551 na Jindřichohradecku nebo E39 na Českokrumlovsku, nebo na dálnici D1 v úseku Humpolec–Jihlava. Právě v této oblasti je losů nejvíce. Poslední střet losa s autem se stal v roce 2009.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ochranáři tvrdí, že los se chová opačně než ostatní zvěř. „Když zvěř vidí auto, uteče. U losa je to naopak. Ten ztuhne a nehne se. Když do jeho vysokých nohou auto narazí, skácí se na přední sklo a může usmrtit řidiče i spolujezdce,” uvedl Jan Veselý ze společnosti Lesy ČR.

Inspirace v zahraničí

„My jsme se značkou Pozor los! inspirovali v zahraničí. Používají se například v Norsku, Finsku, Švédsku i třeba v Kanadě,” řekl Dostál. Ve vyjmenovaných zemích je ovšem losí populace podstatně vyšší než v Česku. Ve Švédsku je to 340 tisíc kusů, ve Finsku 110 tisíc a v Norsku 120 tisíc kusů.

Česká krajina již podobu značky konzultovala s ministerstvem dopravy, které bude nyní zvažovat, jestli ji zařadí mezi užívané dopravní značky v Česku. Podobu značek stanovuje vyhláška ministerstva dopravy.

Ta by se od příštího roku měla změnit v souvislosti s novými dopravními značkami, jako je například nová značka zákazu předjíždění pro kamióny, značka upozorňující na vjezd do emisní zóny, nebo právě nové výstražné značky upozorňující na pohyb divokých zvířat.

Anketa

Potřebujeme v ČR značku Pozor los?
ano
24,6 %
ne
75,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3480 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám