Hlavní obsah

Zeman podepsal vznik centrálního registru přestupků i zavedení kurzarbeitu

Praha
Aktualizováno

Recidivistům se zpřísní tresty za přestupky. Novelu, která zavádí centrální registr přestupků a zvyšuje pokuty za opakované přestupky, v úterý podepsal prezident Miloš Zeman. Hlava státu v úterý podepsala dalších šest zákonů, včetně novely zákona o zaměstnanosti, která v Česku zavádí v případě hospodářské krize práci na zkrácený úvazek, takzvaný kurzarbeit. Informoval o tom mluvčí hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Centrální registr přestupků budou moci úřady využívat od konce příštího roku. Pomoci by měl v boji proti drobné kriminalitě. Podle kritiků však v praxi příliš nepomůže a zvýšení pokut za opakované přestupky recidivě nezabrání.

Trestány budou jen některé přestupky proti veřejnému pořádku, občanskému soužití a proti majetku. Patří mezi ně například méně závažné ublížení na zdraví, veřejné pohoršování či rušení nočního klidu. Přestupky se budou v registru uchovávat pět let a jejich opakování se nestane trestným činem.

Ten, kdo opakovaně spáchá vybraný přestupek do jednoho roku od doby, kdy byl uznán vinným z jiného přestupku, tomu se může pokuta zvýšit až o polovinu. Za drobnou krádež tak zloděj místo pokuty do 20 tisíc bude muset zaplatit až o 10 tisíc korun víc.

Zkrácená pracovní doba pro firmy v krizi

Od října bude platit novela zákona o zaměstnanosti, která zavádí práci na zkrácený úvazek, takzvaný kurzarbeit. Pokud firmy nebudou mít pro své zaměstnance dostatek práce kvůli hospodářské krizi či živelní katastrofě, nebudou je muset propouštět, ale mohou jim nabídnout práci na zkrácený úvazek.

Zaměstnanci budou moci pracovat tři nebo čtyři dny v týdnu a dostanou pak minimálně 70 procent ze mzdy. Padesát procent z toho bude hradit zaměstnavatel, dvacet procent stát. O kurzarbeit budou firmy žádat přes úřady práce, jednotlivé žádosti posoudí vláda.

Opozice návrhu vytýkala, že znevýhodňuje malé podniky oproti velkým firmám a vytváří mezi nimi nerovnost. Podle Hospodářské komory se zase firmy nebudou pouštět do tak byrokratického systému.

Omezení reklamy na pohřební služby

Novinkou, kterou Zeman v úterý schválil, je takzvaná transparenční novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Díky ní budou smlouvy zdravotních pojišťoven s nemocnicemi a ambulancemi účinné až s jejich zveřejněním. Pojišťovny nebudou moci nabírat nové klienty prostřednictvím jiných firem.

Prezident podepsal i novelu zákona o regulaci reklamy. Za propagaci nepovolených loterií bude hrozit pokuta ve výši až pět miliónů korun.

Novela omezuje i reklamu na provozování pohřební služby nebo krematoria. Zatímco nyní platí zákaz v prostorách zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče, nově nemůže být ani v jejich areálech.

Další schválená novela o pyrotechnických výrobcích zavádí množstevní limity pro jejich skladování při prodeji. Výrobce bude muset pyrotechnické výrobky označovat registračním číslem a zároveň bude povinen vést evidenci těchto čísel.

Ruší se dosud neúčinný zákon

V rámci další schválené novely budou muset české firmy, které by na moři těžily ropu nebo zemní plyn, v případě těžké havárie poskytnout informace o jejích okolnostech ministerstvu průmyslu.

Za závažnou havárii označuje novela nehodu zahrnující výbuch, požár, únik ropy nebo plynu, při níž zahynuli nebo pravděpodobně mohli zahynout lidé, nebo byli těžce raněni. Pokud by to firmy nesplnily, bude jim hrozit až desetimiliónová pokuta.

Ruší se také sporný a dosud neúčinný zákon o úrazovém pojištění zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám