Hlavní obsah

Stát si pronajal dvacet bytů pro uprchlíky od Bakalovy společnosti RPG

– Havířov

Od společnosti RPG, kterou spoluvlastní miliardář Zdeněk Bakala, si ministerstvo vnitra pronajalo v Havířově na Karvinsku dvacet bytů. Určeny jsou uprchlíkům, kteří už v Česku získali azyl. Podle deníku Blesk se hraje o více než 200 miliónů korun ročně ze státní kasy. Do Bakaly se kvůli tomu pustil prezident Miloš Zeman. Podnikatele nazval „lidskou hyenou”, která těží z uprchlíků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

„Já dlouhodobě pokládám pana Bakalu za lidskou hyenu, tento způsob těžení z uprchlíků to jen dokazuje. Město Havířov by mělo zasáhnout,” řekl Zeman v nedělním pořadu Blesku S prezidentem v Lánech.

Kdyby měl podle prezidenta Bakala poslední zbytky studu, tak by neobchodoval s byty, o kterých veřejně slíbil, že je prodá nájemníkům za 40 tisíc korun.

Proti tomu se však společnost RPG ohradila. „Není pravda, že je to naše společnost, která by chtěla využít přílivu uprchlíků do Evropy k obsazení některých svých volných bytů. Pouze jsme reagovali na žádost o spolupráci ze strany Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra při hledání alternativní možnosti bydlení pro ty klienty ubytovacího zařízení v Havířově, kteří zde již řadu měsíců či dokonce let žijí,” uvedla společnost na svých stránkách.

Nesplnění Bakalova slibu, že byty PRG prodá jejich nájemníkům za sníženou cenu, je na Karvinsku tradičním tématem. Zeman už vloni na podzim při návštěvě Havířova prohlásil, že „by miliardáře zažaloval”. „Pan Bakala dal slib, který nesplnil. Kdyby mi to ústava dovolovala, byl bych první, kdo by ho zažaloval,” řekl tehdy Zeman.

Jednorázový pronájem

Ministerstvo vnitra byty pronajalo pro uprchlíky, kteří v Česku získali azyl. Mají jim pomoci v usídlení. Obsazená je přibližně polovina bytů. Podle mluvčí ministerstva Hany Malé jde o jednorázový pronájem s omezenou délkou trvání.

„Ministerstvo vnitra rozhodně nechystá rozsáhlejší spolupráci se společností RPG byty. Nicméně na základě výsledků jednání s několika firmami jsme jednorázově uzavřeli pronájem 20 bytů, a to pouze na 18 měsíců, právě s touto společností,” uvedla mluvčí.

Dodala, že se jedná o integrační byty. Ty slouží osobám, kterým byla přiznána mezinárodní ochrana, tedy získaly azyl, vstoupily do Státního integračního programu, a požádaly o dočasné ubytování v Integračních azylových střediscích.

S ohledem na fakt, že pobytová zařízení mají nedostatečnou kapacitu, ministerstvo řeší nedostatek míst pronájmem bytů. „Doba strávená v těchto bytech je maximálně 18 měsíců. Slouží především k osvojení českého jazyka a získání samostatného bydlení a zaměstnání. Ubytování v integračních bytech je zpoplatněno," informovala mluvčí.

Zkušenosti s politickými uprchlíky

Náměstek havířovského primátora Eduard Heczko (KSČM) řekl, že proti pronájmu bytů ministerstvem město nic nemá. „S azylanty máme zkušenosti, protože u nás funguje pobytové středisko. V minulosti dokonce město ve třech případech azylantům byt samo přidělilo. Vždy to ale byli političtí uprchlíci,” řekl. Obavy ale má, aby se další byty ve větší míře neobsazovaly ekonomickými migranty, kteří nyní přicházejí do Evropy.

Petr Handl, mluvčí společnosti RPG Byty, která spravuje někdejší hornické byty, potvrdil, že Správa uprchlických zařízení si od nich v Havířově na Karvinsku byty pronajala. Podle jeho informací potřebuje správa uvolnit kapacitu ve svém zařízení, které ve městě provozuje.

„Správa uprchlických zařízení je pro nás partner jako jakýkoliv jiný subjekt,” uvedl Handl. Na svých webových stránkách společnost zdůraznila, že RPG nebyla jediným pronajímatelem, kterého ministerstvo vnitra s žádostí o spolupráci již v říjnu loňského roku oslovilo.

„Nabídka naší společnosti byla následně ze strany ministerstva vnitra vyhodnocena jako po všech stránkách nejvýhodnější, a proto byla dohoda o pronájmu bytů uzavřena právě se společností RPG Byty,” píše se v prohlášení spolu s tím, že Správa uprchlických zařízení si ve dvou fázích pronajala od RPG pronajala celkem 20 bytů a toto číslo je konečné.

O dalších pronájmech pro jakékoli další uprchlíky prý RPG s nikým nejedná. Společnost podle Handla rozhodně nepřipravuje nějaké hromadné stěhování uprchlíků do svého bytového fondu, a to ani v Havířově, ani jinde v regionu.

Handl připomněl, že společnost v posledních letech spolupracuje se zhruba 14 neziskovými organizacemi i některými sociálními odbory radnic, kterým nyní takto pronajímá zhruba 700 bytů pro lidi, kteří se ocitli v tíživé sociální situaci.

Jedná se například o matky samoživitelky nebo osoby bez zaměstnání, které například absolvují rekvalifikační kurz. Ke spolupráci si vybírá osvědčené organizace, které s klienty dále pracují v rámci různých resocializačních programů.

Stěhování až s povolením k pobytu

Do bytů v Havířově by se měli stěhovat lidé, kteří prošli azylovým řízením, získali povolení k pobytu na území Česka. V zemi tedy již strávili minimálně 90 dnů, což je právě lhůta daná úřadům na vyřízení azylové žádosti.

Po příchodu do Česka uprchlík stráví dva až tři týdny v přijímacím zařízení. Zde jej čeká několik procedur, například zdravotní prohlídka. Po opuštění přijímacího zařízení může požádat o umístění do pobytového tábora, popřípadě jít k příbuzným. Zde pak čeká na rozhodnutí, zda mu bude udělen azyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám