Hlavní obsah

Plašič ptáků nebo voňavka v autě. I to jsou příčiny požárů

Odhozené nedopalky z aut, láhev, která na slunci působila jako lupa, ale i odpalování zábavné pyrotechniky či pád plynového plašiče ptáků stojí kromě sucha a horka v těchto dnech za řadou požárů. Od voňavky dokonce chytlo auto.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Hned s několika požáry, jejichž příčina vzniku patří do kategorie kuriózní, museli v poslední době bojovat jihomoravští hasiči.

Jeden z nejneobvyklejších zásahů mělo na svědomí extrémní horko v kombinaci s voňavkou. Majitelka kosmetiky ji totiž nechala v zaparkovaném autě na rozpáleném slunci a voňavka se s další kosmetikou vlivem extrémní teploty uvnitř vozu vzňala. Požár auta se obešel bez větší škody.

Vítr shodil plašič ptáků

V těchto dnech museli jihomoravští hasiči vyrážet také k požáru suchého porostu ve višňovém sadu, který byl už nachystaný na sklizeň. Při poryvu větru totiž spadl automatický plynový plašič ptáků z trojnožky na zem do suché trávy.

„Následovalo vznícení trávy jiskrou od systému plašiče. V době příjezdu hasičů byl plašič stále v provozu i po spadnutí na zem. Škoda byla vyčíslena na pět tisíc korun, plameny poškodily na dvě desítky kmínků ovocných stromů. Hasičům se ale podařilo zachránit celý rozlehlý sad,“ konstatoval mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Zejména proto, že zábavní pyrotechnika bývá spojována s opačnou částí roku, stalo se odpalování rachejtlí zatím nejkurióznější příčinou vzniku požáru letos v létě na území Kraje Vysočina. Na začátku července se dva chlapci v Příložanech poblíž Jaroměřic nad Rokytnou bavili tímto způsobem v těsném sousedství stohu a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat.

„Kluci naštěstí neutekli, a když jim došlo, že narůstající plameny jsou nad jejich síly, zavolali rodiče a ti se okamžitě obrátili na hasiče. Díky tomu se část stohu i sousední obilné pole podařilo zachránit,“ poznamenala krajská mluvčí hasičů Petra Musilová.

Z láhve byla lupa

Požár může způsobit i odložená láhev. „Před dvěma lety jsme přijeli k požáru rodinného domu, který chytil od dopité skleněné láhve položené na plastovém parapetu,“ říká mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal.

„Láhev byla tak nešťastně postavená, že působila jako lupa, která rozehřála pomocí slunečního svitu parapet natolik, že začal hořet. Od parapetu chytilo okno a od něj část domu,“ popisoval Kasal.

„Naštěstí majitelé domu byli doma, takže nás včas zavolali a požár jsme uhasili. Přesto vznikla poměrně vysoká škoda na majetku,“ dodal mluvčí.

Trpí i ještěrky

Požáry v přírodě mají i své oběti ze zvířecí říše. Nejčastější trpí kvůli požárům trávy podle Karla Makoně z plzeňské záchranné stanice hmyz. „A potom plazi – hlavně ještěrky a slepýši,“ řekl Právu Makoň s tím, že na plameny doplácí i řada ptačích druhů.

„Především ty, které hnízdí na zemi nebo v křovinách nízko nad ní, třeba budníčci, střízlíci nebo pěnice. Shoří jim hnízda i se snůškou mláďat. Navíc s likvidací hmyzu a semen přijdou ptáci o potravu, to je problém například stehlíků. Nejhorší je, když požár zasáhne nejen trávu, ale i keřový podrost,“ dodal Makoň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám