Hlavní obsah

Hluk, nepořádek, tisíce lidí. Červený Újezd s technoparty nic nezmůže

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice
Aktualizováno

Zejména hluk, ale i nepořádek, neprůjezdné silnice a strach z účastníků trápí obyvatele Červeného Újezdu a okolních obcí na Teplicku, kde se od pátku koná v bývalém utečeneckém táboře mezinárodní technoparty. Místo ohlášených 400 lidí jich podle starostky dorazilo až deset tisíc. Policie na místě usměrňuje dopravu, jedná s pořadateli a uklidňuje místní obyvatele.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Někteří se ubytovali na trávě.

Článek

„Lidi si stěžovali úplně na všechno, už od pátečního večera na hluk, na nepořádek, na potulování různých individuí,“ řekla Právu Jana Syslová (STAN), starostka Hrobčic, pod které Červený Újezd spadá. Jelikož je akce na soukromém pozemku nahlášená, nemůže obec mnoho dělat.

Policie v průběhu noci nemusela řešit žádný incident.
mluvčí policie

Odhady hovoří o zhruba 4000 lidí, podle některých bylo účastníků technoparty daleko víc. „Já to od pátečního večera do nedělního rána odhaduji na 10 tisíc lidí,“ uvedla starostka Hrobčic s tím, že během neděle se účastníci akce pomalu začínali vytrácet.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Místní si stěžují na nadměrný hluk a narušování soukromého vlastnictví.

V neděli odpoledne již odjely dvě třetiny účastníků akce, podle policistů zůstala na místě jen zhruba necelá tisícovka lidí.

Stanovali na cizím pozemku

Policie v neděli jednala o situaci i se starosty okolních obcí. Spolupracovala podle mluvčí policie Veroniky Hyšplerové například i s pracovníky Chráněné krajinné oblasti České středohoří i Státního zdravotního ústavu.

„Policisté reagovali na každé oznámení, většina se na místě vždy vyřešila. Máme zadokumentované určité prohřešky, budeme je dále vyhodnocovat, budou je řešit správní orgány,“ uvedla mluvčí. Mezi zadokumentované prohřešky patří například stanování na soukromém pozemku, znečišťování prostranství a další.

Policie navýšila o víkendu v okolí akce počet policistů. Ti usměrňují dopravu, nepouštějí například auta na silnici mezi Červeným Újezdem a Mukovem, která vede kolem areálu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Přilehlé silnice obsadila zaparkovaná auta.

Na silnici po obou stranách stojí zaparkovaná auta a dodávky účastníků, vozy stojí i na cestách i v širším okolí. V sobotu například měli po silnici kolem areálu problémy s průjezdem hasiči.

Konec v pondělí ve 12 hodin

„Policie v průběhu noci nemusela řešit žádný incident, u kterého by mohla zasahovat. Byl posílen výkon pořádkové a dopravní policie z důvodu průjezdnosti integrovaného záchranného systému,“ doplnila Hyšplerová.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Na technoparty do bývalého utečeneckého tábora v Červeném Újezdu dorazily tisíce lidí.

Kvůli nadměrnému hluku volala na policii v noci řada obyvatel z okolí. Hudba se nese kilometry daleko. „Snažíme se s lidmi komunikovat, uklidňovat je, hovořit o tom, že je akce povolená a konec je ohlášen na pondělních 12 hodin,“ konstatovala Hyšplerová.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Techno party na Teplicku

Podle registračních značek aut v okolí Červeného újezdu i podle jazyků, které tam zní, se zdá, že na techoparty dorazila většina cizinců.

Kromě rakouských, německých a nizozemských značek jsou často vidět i italské, španělské, francouzské či slovinské. Lidé na místě se baví, přes den ale často pospávají v autech, na zemi v okolí, u silnic, stany jsou vidět i v lese.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám