Hlavní obsah

Z Bělé odvezli desítky uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku odvezli asi 31 uprchlíků, informovala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Ze zařízení pro zajištění cizinců převezli v pátek večer hlavně ženy a děti. Ve čtvrtek se odtud pokusilo utéct přes 50 běženců. V pátek odpoledne se pak bouřili, žádali propuštění do Německa a vrácení zabavených peněz i mobilních telefonů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem hlídají desítky policistů. Snímek z 31. července

Článek

V pátek po 21:00 z areálu odjel autobus s rodinami s dětmi a s těhotnou ženou do Zastávky u Brna.

"Převezli jsme je na jiné místo, v zájmu zajištění bezpečnosti hlavně těch dětí, už jen proto aby nemusely být součástí těchto manévrů," dodala Rendlová.

V pátek tam došlo k protestu, při kterém někteří ze zadržovaných uprchlíků demolovali zařízení v areálu. Bouřit se začali krátce poté, co ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý v Bělé diskutovali se zaměstnanci zařízení a zamítli požadavky imigrantů. Policie proti cizincům zakročila. [celá zpráva],

"V průběhu noci ani v průběhu dnešního rána se vůbec nic nestalo, v zařízení je klid," řekla Rendlová. Areál hlídá policie se psy.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Areál v Bělé je v lese asi pět kilometrů od města Bělá pod Bezdězem. Zařízení pro uprchlíky vzniklo počátkem 90. let v objektech, které předtím používala sovětská armáda. Slouží k zajištění cizinců, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění ze země. Jsou tam především občané Pákistánu, Afghánistánu a Sýrie.

Migranti v Bělé začali demolovat zařízení v centru pro cizinceVideo: Česká televize ČT24

Radnice v Bělé zatím žádné obavy obyvatel ani větší reakce na situaci nezaznamenala. „Samozřejmě lidé zaregistrovali větší pohyb policejních vozů, když přijížděly posily, ale jinak se to města vůbec nedotklo,“ řekl v pátek starosta Milan Lomoz.

První stupeň ochrany hranic

V Česku nyní kvůli migrantům platí první stupeň ochrany hranic, policie od června zvýšila počty kontrol zaměřených na uprchlíky. Kontroly se týkají silnic i vlakových spojů.

Během pátečního dne a noci policie zadržela v ČR 136 migrantů.

„Připravujeme se i na možné nasazení druhého stupně ochrany hranic, může se stát, že vláda 20. srpna dostane od ministerstva vnitra návrh, aby se zpřísnily kontroly na hranicích České republiky, což bude vázat kapacity policie. A my vedle toho potřebujeme finanční prostředky,“ řekl v pátek Chovanec.

Případný třetí stupeň by znamenal, že se do ochrany hranic zapojí i armáda. Tak dramatický scénář politici ještě nedávno nepředpokládali.

Reklama

Výběr článků

Načítám