Hlavní obsah

Další vzpoura v Bělé, uprchlíci demolovali zařízení

– Bělá pod Bezdězem • Aktualizováno
Právo, Radek Plavecký

Migranti začali v pátek odpoledne demolovat vybavení v zařízení pro cizince v Bělé pod Bezdězem. Stalo se tak po jednání s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), který všechny jejich požadavky zamítl a upozornil je na to, že musejí dodržovat zákony České republiky. Na místo zamířil policejní vrtulník.

Migranti v Bělé začali demolovat zařízení v centru pro cizinceVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové došlo po odjezdu ministra k další vzpouře. Asi stovka uprchlíků neuposlechla výzvy, aby se vrátili na ubytovny a začali rozbíjet okna a ničit vybavení. Do objektu bylo proto povoláno několik družstev těžkooděnců, kteří situaci uklidnili.

Podle reportéra Práva, který je na místě, už byl v půl čtvrté u zařízení klid a nebyl slyšet žádný hluk. Novináře ale policisté vykázali za bránu areálu, který je chráněn několika ploty. Uprchlíci dělají hluk a skandují hlavně ve chvíli, kdy jsou na dohled novináři a především kamery.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vrtulník se nad zařízením objevil a zase odletěl.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Běženci v zadržovacím táboře Jezová u Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku se bouří a domáhají se propuštění na svobodu.

Chovanec uvedl, že migranti požadují okamžité propuštění ze zařízení, navrácení peněz a mobilních telefonů, které jim byly zabaveny po jejich umístění do zařízení, a okamžitou deportaci do Německa.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Protesty v táboře nejsou ojedinělé, objevují se také demonstrativní pokusy o sebepoškození či držení hladovky. Čtvrteční incident byl specifický svým rozsahem, zúčastnilo se ho kolem 60 migrantů. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: V azylovém zařízení v Bělé pod Bezdězem se vzbouřili migrantiVideo: Novinky

Podle ministra se uprchlíci zřejmě inspirovali protesty v Calais a to je motivovalo ke vzpouře. „Musejí si uvědomit, že jsou na návštěvě a musejí dodržovat a respektovat zákony České republiky,“ řekl Chovanec. Pokud se budou bouřit dál a pokoušet se o útěk, policie zasáhne.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Uprchlíci v Bělé pod Bezdězem

Ministr navíc oznámil, že se posílí ochrana zařízení v Bělé pod Bezdězem. Na místo budou povoláni policisté ze speciálních jednotek z Pardubického, Libereckého a Středočeského kraje, dodal policejní prezident Tomáš Tuhý.

V zařízení je v současné chvíli 380 migrantů a zamíří tam i většina těch, které policie zadržela v pátek v kamiónu na Tachovsku. [celá zpráva]

Většinu migrantů tvoří Afghánci, Syřané a Iráčané, většinou jsou to mladí muži, jen ojediněle rodiny s dětmi.

Co se bude dít se zadrženými uprchlíky
V zařízení proběhne s uprchlíky standardní zadržovací procedura a většina migrantů bude během několika týdnů vrácena do zemí, kde byli zaregistrováni při vstupu do Schengenského prostoru, což je ve většině případů Maďarsko a Rakousko. Imigranti nežádají o azyl, protože ČR není jejich cílovou zemí. O azyl podle pravidel mohou požádat jen v jedné zemi EU.
V případě, že po uplynutí 40 dnů odmítne země záchytu, tedy nejčastěji Maďarsko či Rakousko běžence přijmout, jsou tito propuštěni. Pak většina z nich podle ministra míří okamžitě do Německa. Podle Chovance však uprchlíky země většinou přijmou zpět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám