Hlavní obsah

Příspěvek na vesmírný výzkum se zvýší o 200 miliónů ročně

Aktualizováno

Vláda ve středu schválila zvýšení příspěvků, které Česko platí za členství v Evropské kosmické agentuře (ESA), o 200 miliónů korun ročně. Informoval o tom Tomáš Neřold, mluvčí ministerstva dopravy, které návrh předložilo.

Foto: Profimedia.cz

Ústředí ESA v Paříži v roce 2009

Článek

Dosud Česko do společné evropské pokladny na vesmírný výzkum přispívá 375 miliónů korun, což je nejnižší příspěvek ze všech členských států. Česko tak přispívá méně než srovnatelně velké Řecko či Portugalsko nebo než menší Lucembursko a ekonomicky slabší Rumunsko, uvedlo ministerstvo dopravy.

"Členství v ESA je pro ČR hlavním nástrojem, jak ovlivňovat a rozvíjet kosmické aktivity a účastnit se kosmických projektů. Právě v ESA je v současné době prováděn téměř veškerý evropský výzkum a vývoj týkající se kosmických aktivit, který vede k přípravě prototypů a budování plně provozních systémů," uvedlo v materiálu ministerstvo. Podle něj se Česku příspěvky do výzkumu vesmírných technologií vrátí například formou zaměstnanosti v tuzemských firmách zabývajících se vývojem technologií využitelných ve vesmíru.

Skládají se školství a doprava

Výzkum ESA se týká mimo jiné družicové navigace, družicové telekomunikace, pozorování Země a vývoje nosných raket. V Česku se na uhrazení příspěvků skládají ministerstva školství a dopravy. V letošním rozpočtu počítá resort školství s příspěvkem 285 miliónů korun a ministerstvo dopravy, které je gestorem oblasti kosmických technologií, přispěje 90 milióny korun.

Evropská kosmická agentura byla založena v roce 1975 s cílem navrhovat a realizovat Evropský kosmický program. Cílem ESA je prohloubit znalosti o planetě Zemi, Sluneční soustavě i celém vesmíru. Nyní ESA má 20 členských států a zaměstnává přes 2000 specialistů. Její ústředí sídlí v Paříži. Součástí ESA je i agentura GNSS zabývající se vývojem evropského satelitního systému Galileo, jejíž sídlo se nachází v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám