Hlavní obsah

Nejhorší pudy, šíření nevraživosti. Sobotka kritizuje Zemanovy výroky

Novinky, jas
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v úterý ohradil proti názoru prezidenta Miloše Zemana, který se pozastavil nad tím, že vláda je připravena přijmout do ČR uprchlíky, ale není schopna zajistit 30 miliónů korun na financování Klokánků. Podle Sobotky nemá prezident důvod „podbízet se těm nejhorším pudům a nahrávat šíření nevraživosti”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Myslím, že státník Zemanova formátu nemá důvod podbízet se těm nejhorším pudům a nahrávat šíření nevraživosti vůči uprchlíkům,” uvedl Sobotka, který reagoval na úterní brífink Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka. [celá zpráva]

Premiér připomněl, že  za problémy Klokánků může bývalé vedení, které je zadlužilo. Zároveň se pozastavil nad spojováním problémů Klokánků a pomoci uprchlíkům.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pan prezident dobře ví, že problém Klokánků, které v minulých letech katastrofálně zadlužilo jejich bývalé vedení, nijak nesouvisí se solidárním českým podílem na zvládání nejhorší uprchlické krize od konce druhé světové války. Vláda bude jednat při řešení všech současných vážných problému realisticky, ne populisticky,” dodal v poměrně ostře laděném prohlášení premiér.

Zeman dlouhodobě razí názor, že by ČR měla přijímat pouze uprchlíky z kulturně blízkých zemí, jako je Ukrajina.

Vláda plánuje během dvou let přijmout 1500 uprchlíků. Tento fakt zmínil v úterý i Ovčáček, který se pozastavil nad tím, že výrazně větší a lidnatější Polsko jich hodlá přijmout 2000.

Marksová: Nejde o pomoc dětem, ale pomoc organizaci

Proti vyjádření Zemana se ohradila i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Podle ní v případě klokánků nejde o peníze pro děti.

"Vláda zítra (ve středu) nebude rozhodovat o pomoci českým dětem, ale o pomoci jedné soukromé organizaci," poznamenal mluvčí ministerstva Petr Habáň.

Marksová zdůraznila, že klokánky rušit nechce. Je ale podle ní nutné si uvědomit, že Fond ohrožených dětí, jenž klokánky provozuje, přiznává dluhy zhruba 120 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám