Hlavní obsah

Zeman poletí do Číny na oslavy, vojenské přehlídky se má zúčastnit i Putin

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Prezident Miloš Zeman se opět chystá na návštěvu Číny. Na začátku září tam poletí oslavit 70. výročí konce 2. světové války v Tichomoří. Vojenské přehlídky, kterou Peking v rámci oslav chystá, by se měl podle Lidových novin zúčastnit ruský prezident Vladimir Putin a možná i severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Pekingu. Archivní foto.

Článek

Hrad zatím nepotvrdil, zda se Zeman přímo této přehlídky zúčastní. „Čekáme na podrobný program. V každém případě platí jedna věc – půjde o suverénní rozhodnutí prezidenta suverénní České republiky,“ řekl Novinkám mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Válka v Tichomoří skončila 2. září 1945 a znamenala porážku Japonska. Tokio je nyní velkým spojencem USA, celá akce bude mít proto velký diplomatický rozměr. „Je potřeba zopakovat jednu věc. Pan prezident pojede na oslavy k ukončení druhé světové války, to je velmi důležitá záležitost,“ komentoval situaci mluvčí.

Konec 2. světové války slavil Zeman letos v květnu už v Rusku, kde uctil památku sovětských vojáků. Tehdy se měl zúčastnit kontroverzní vojenské přehlídky, za což byl silně kritizován politiky i veřejností. Místo toho se nakonec sešel se slovenským premiérem Robertem Ficem. Podle Hradu však kritika, která se na Zemana snesla, neměla na rozhodnutí nezúčastnit se přehlídky žádný vliv. [celá zpráva]

Druhá návštěva Číny

Pozvání k návštěvě Pekingu dostal prezident na konci června, kdy byla v Česku na návštěvě místopředsedkyně státní rady Čínské lidové republiky. Ta Zemanovi tlumočila pozvání od jeho čínského protějšku Si Ťin-pchinga.

Zeman navštíví Čínu během svého úřadování již podruhé. Jeho první návštěva v říjnu 2014 vyvolala ve společnosti spekulace kvůli tomu, když pro tamní televizi prohlásil, že se přijel naučit, jak stabilizovat společnost. Kontroverzní byl i jeho návrat soukromým letadlem společností PPF a J [celá zpráva]

Kromě Číny se Zeman v září chystá ještě do Ázerbájdžánu a také do USA, kde bude mít projev na Valném shromáždění OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám