Hlavní obsah

Kardinál Duka je pohoršen, že pochod gayů podporuje Halíkova farnost

Právo, Karolína Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohoršení kardinála Dominika Duky vzbudila první oficiální účast pražské katolické farnosti na festivalu homosexuálů v Praze. Akademická farnost při kostele Nejsvětějšího Salvátora, ve které působí farář Tomáš Halík, bude letos ve svých prostorách v rámci Prague Pride pořádat hned dvě akce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominik Duka

Článek

Kardinál se však domnívá, že postoje účastníků a organizátorů festivalu katolická církev sdílet nemůže.

„Podle mého názoru není šťastné, když se tato problematika v církvi otevírá právě v souvislosti s tzv. pochodem hrdosti, protože převážná část účastníků nejsou věřící a není jejich záměrem řešit vztah k církvi,“ napsal Duka ve včerejším tiskovém prohlášení.

„Nedomnívám se, že by v naší zemi byli lidé s touto sexuální orientací diskriminováni. Zdůrazňování jakési výjimečnosti a prosazování zájmů, které jsou v příkrém rozporu s učením katolické církve, nejsou na místě,“ uvedl.

Homosexuální jednání je vnitřně nezřízené a nemůže být schvalováno.
Dominik Duka

Papež František rozproudil polemiku o homosexuálech v katolické církvi, když před časem prohlásil: „Když je někdo gay a hledá Boha a má dobrou vůli, tak kdo jsem já, abych ho soudil.“

Ani Duka gaye a lesby neodsoudil. „Tento stav si nezvolili, a proto mají být přijímáni, s úctou, soucitem a jemnocitem‘. Je třeba se vůči nim vyhnout jakémukoli náznaku nespravedlivé diskriminace,“ napsal kardinál.

Podle jeho názoru mají homosexuálové spojit své těžkosti s obětí Ježíše Krista, mají žít v čistotě a ostatní věřící je mají podporovat svým přátelstvím a modlitbou. „Je ale třeba i vědět, že katechismus připomíná, že homosexuální jednání je vnitřně nezřízené a nemůže být schvalováno,“ upozornil Duka.

Snaha zmenšit vzájemné předsudky

Jaroslav Lorman z Katolické teologické fakulty Karlovy univerzity, který akce v Akademické farnosti spolupořádá, však ani Dukova slova nepovažuje za příliš kritická. „Pan kardinál tu aktivitu u Nejsvětějšího Salvátora nezakázal, což by ze své pravomoci mohl. Pan Duka, když hovoří o Prague Pride, tak hovoří jen o pochodu,“ vysvětlil Právu.

Akademická farnost v Praze v rámci festivalu ve svých prostorách pořádá 12. srpna ve spolupráci se spolkem věřících gayů a leseb Logos besedu s americkou jeptiškou Jeannine Garmickovou na téma „Šikana v církvi a mimo ni“.

O den později pak pro účastníky Prague Pride pořádá farnost promítání polského filmu „Ve jménu…“ o homosexuálním katolickém knězi.

„Jako věřící gayové a lesby stojíme na okraji obou komunit a máme radost, že během Prague Pride můžeme zmenšovat předsudky, které mají lesby a gayové vůči křesťanství a které vůči nim naopak mají křesťané,“ řekl Právu předseda spolku Logos Stanislav Kostiha, který Prague Pride pomáhá organizovat.

Akcí církve bude víc

Jak Právo informoval, Akademická farnost není zdaleka jediná z církevních institucí, která festival homosexuálů podporuje. V předvečer Prague Pride 9. srpna se koná evangelická bohoslužba u Martina ve zdi, o den později se koná modlitba v Pražské obci unitářů v Hapšlově síni.

Fakt, že pochod podpořila farnost Tomáše Halíka, je poněkud překvapivý. Ještě před čtyřmi lety totiž Halík o podobných akcích nepsal zrovna kladně.

„Narazil jsem na pár podobných akcí na ulicích evropských metropolí a musím se přiznat, že se mi můj dost konzervativní žaludek obracel nad tím ohňostrojem nevkusu a obscenity,“ napsal v komentáři pro Lidové noviny v roce 2011.

Na druhou stranu se Halík nikdy netajil tím, že se snažil homosexuálům pomáhat.

„Vím o jejich těžkostech a nikdy bych se neopovážil na ně ani na kvalitu jejich citových vazeb s jejich partnery házet kameny zatracení. Seč jsem mohl, snažil jsem se, aby pro ně a jejich nemalé problémy byl ve společnosti a hlavně v církvi a křesťanských kruzích větší prostor vstřícnějšího pochopení,“ dodal v komentáři Halík.

Křesťanstvím a homosexualitou se v knize stejného názvu zabýval také profesor Martin C. Putna, který kvůli transparentu „Katolické buzny zdraví Bátoru“ (bývalého náměstka na ministerstvu školství a odpůrce homosexuálů) málem nedostal profesorský dekret. Nakonec jej prezident Miloš Zeman podepsal, ale předal mu ho pozdější ministr školství Petr Fiala (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám