Hlavní obsah

Topolánek: Rozpory s Klausem ODS nemá

PRAHA

I když zakladatel, dlouholetý šéf ODS a nynější prezident ČR Václav Klaus vytýkal při vládní krizi ODS malou angažovanost a aktivitu, sama strana se za chování v této době pochválila. Výkonná rada odsouhlasila, že vedení postupovalo správně. Informoval o tom předseda Mirek Topolánek s tím, že mezi Klausem a ODS rozpory nejsou.

Článek

Klaus přitom v neděli v televizi řekl, že pro Topolánka "je lepší holub na střeše a někdy v budoucnu polapený holub, než ten dnešní vrabec."

"Pan prezident se chová jako ústavní činitel se zcela jasnou pravomocí, zodpovědností a my se chováme jako politická strana v opozici," reagoval v pondělí Topolánek a vysvětlil: "Nepochybně na různé věci můžeme mít různý pohled, ale žádný rozpor to neznamená."

Do věci se vložil i první místopředseda strany Jan Zahradil. Podle něj nelze přeceňovat význam 30 sekundového Klausova vyjádření z 55 minutového televizního rozhovoru. "Žádný takový rozpor neexistuje, je to čirá fabulace. A chtěl bych říci, že ODS oceňuje standardní postup prezidenta Klause, kterým se postavil k řešení vzniklé vládní krize a kterým vyřešil také jmenování té staronové Grossovy vlády," řekl Zahradil.

Všechno ze stolu shazovat nebudeme, řekl Tlustý

Topolánek zopakoval, že nová vláda, kterou vede Stanislav Gross, považuje za výsledek politického handlu, který nemá v historii země obdoby. Staronová vláda podle ODS nepřinese žádnou změnu a při hlasování o důvěře ji poslanci ODS rozhodně nepodpoří. Koaliční dohoda ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU podle ODS nepřináší žádnou změnu, a proto "se tedy jedná o vládu, která plynule navazuje na Špidlovu vládu rekordních dluhů a nezaměstnanosti."

ODS přesto nebude torpédovat veškeré snahy nového kabinetu. Podle předsedy poslaneckého klubu Vlastimila Tlustého je ODS připravena podpořit kroky, které přinesou snížení zadluženosti a nezaměstnanosti, zvýšení konkurenceschopnosti, zrychlení hospodářského růstu a posílení transatlantické vazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám