Hlavní obsah

Kolegové založili účet pro strojvůdce ze Studénky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strojvedoucí z vlaku, který minulý týden smetl na přejezdu ve Studénce kamión, se podrobil v pondělí další operaci a už je při vědomí. Jeho kolegové pro něj mezitím o víkendu založili účet, ze kterého bude hrazena jeho rekonvalescence a také protéza. Muž, který na železnici pracoval celý život, kvůli zranění přišel o jednu nohu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zničená souprava Pendolino po havárii ve Studénce

Článek

„S Honzou se známe čtyřicet let. Jsme kolegové a kamarádi, je to bezvadný chlap,“ říká o strojvedoucím Janu Černém jeho nadřízený Václav Sosna z Depa kolejových vozidel v Praze. Právě on stojí za organizací sbírky, do které už začínají chodit první příspěvky.

„První ohlasy jsou pozitivní, peníze slíbili poslat kamarádi, kolegové, ale i vedení a odbory. Věřím, že peněz přijde dost,“ řekl Sosna.

Nejsou v ohrožení života

S kolegou, který už je při vědomí, zatím neměl možnost hovořit. „Včera tam ale byla jeho paní. Je už probraný, ale zatím jen kýve hlavou na znamení ano a ne,“ uvedl Sosna.

Připomněl také, že loni Jan Černý jiné nehodě na přejezdu zabránil. „Tehdy zastavil na přejezdu těsně před autem, které tam vjelo,“ řekl Sosna. Když pak za svou rychlou reakci přebíral ocenění, prosil řidiče, aby nikdy nezůstávali stát na přejezdu, ale aby raději autem prorazili závoru.

Číslo konta na podporu Jana Černého
4026277399/0800

Při nehodě ve Studénce minulou středu zahynuli dva lidé a dalších 18 jich bylo zraněno. Později v nemocnici zemřel třetí člověk. V nemocnicích jsou po pěti dnech od neštěstí hospitalizovaní už jen čtyři lidé, a to ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Jejich stav je stabilizovaný a již nejsou v ohrožení života.

V novojičínské nemocnici, kde bylo také ošetřeno a hospitalizováno několik lidí, už neleží ani jeden pacient. „Poslední pacientka z nehody u Studénky hospitalizovaná v Nemocnici Nový Jičín byla v pondělí ráno propuštěna z ortopedického oddělení do domácí péče,“ uvedla mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

České dráhy dosud evidují sedm žádostí o odškodnění. Mluvčí drah Kateřina Šubová ČTK v pondělí řekla, že dvě z těchto žádostí jsou kvůli hmotné škodě. České dráhy v pondělí vyzvaly všechny, kteří při srážce utrpěli zdravotní újmu nebo věcnou škodu, aby se co nejdříve obrátili na tuto firmu. Své nároky na náhradu škody mají posílat právnímu odboru ČD na nábřeží L. Svobody 1222/12, 110 15 Praha 1 nebo na e-mail: gorner@gr.cd.cz.

České dráhy budou podle evropské legislativy vyplácet poškozeným zálohu odškodného, která bude v případě příbuzných obětí činit minimálně 21 tisíc eur (téměř 570 tisíc korun). U zraněných částka stanovena není, bude ale přiměřená. Dráhy následně budou peníze vymáhat na viníkovi nehody.

Reklama

Výběr článků

Načítám