Hlavní obsah

Se salmonelózou zůstává v nemocnicích v Plzni a Klatovech 60 lidí

– Plzeň

V plzeňské fakultní nemocnici zůstává 53 lidí, kteří se nakazili salmonelózou. Posledního nemocného přijali lékaři v neděli před půlnocí. Prvních maximálně pět pacientů bude v pondělí zřejmě propuštěno domů, řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Dalších sedm nakažených je podle krajského hygienika Přemysla Tomašuka v klatovské nemocnici.

Článek

Bakterie salmonely podle dosavadních zjištění obsahovaly špagety z plzeňské vyvařovny ZRTAS, která v pátek prodala 140 porcí do různých firem a institucí. Společnost v pondělí uvedla, že se jí za sedm let existence nic podobného nestalo.

„Je nám to velmi líto, plně spolupracujeme s hygieniky, předali jsme jim veškeré podklady i suroviny. Čekáme na výsledky,“ řekl zástupce jednatele Pavel Dobiáš.

Informace o tom, jak se bakterie salmonely do jídla dostaly, by měli mít hygienici ve středu. „Budeme mít výsledky rozborů. Tedy prvotní identifikace, co to je, jaký druh, kmen a tak dále,“ uvedl Tomašuk.

V pondělí ráno hygienici provedli ve vyvařovně stěry a výtěry zaměstnanců firmy. Rovněž odevzdali do zdravotního ústavu všechny suroviny i hotový pokrm, který se jim podařilo zachytit u jednoho odběratele.

Vyvařovna distribuovala 140 porcí jídla nazvaného „špagety á la carbonara“ s parmezánem, anglickou slaninou a vajíčkem. Některé z nich ještě nemusejí být snědené, protože mají pětidenní trvanlivost. Hygienici už upozornili odběratele.

Reklama

Související články

V mase z Polska našli salmonelu

Tři tuny kuřecího masa z Polska, které prodávaly řetězce Tesco, COOP či například firma MP Krásno, obsahovaly bakterie salmonely, informovala v pondělí Státní...

Výběr článků

Načítám