Hlavní obsah

V plzeňské nemocnici ošetřili stovku lidí s průjmem, nakazili se salmonelózou

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Plzeňská fakultní nemocnice ošetřila do nedělního dopoledne sto lidí s bolestmi břicha a průjmovým onemocněním. Padesát nemocných bylo hospitalizováno, řekl Právu administrátor Fakultní nemocnice Plzeň Miloš Novák. Laboratorní výsledky v neděli odpoledne potvrdily, že se lidé nakazili salmonelózou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První případy průjmových onemocnění se vyskytly v noci na sobotu a počty dalších nemocných postupně narůstaly. Zdroj nákazy se stále hledá. „Část pacientů uvedla, že u nich nastaly nevolnosti po konzumaci jídla ze stejné jídelny,“ uvedla náměstkyně ředitele nemocnice Andrea Mašínová.

Výsledky bakteriologického vyšetření potvrdily domněnku lékařů, že se lidé nakazili salmonelózou. Případem se už ale začala zabývat policie.

„Prověřujeme podezření na hromadnou otravu jídlem. Jsme v kontaktu s nemocnicí a hygieniky,“ sdělila Právu Ivana Jelínková z krajského policejního ředitelství v Plzni.

Salmonelóza

Nemoc salmonelóza způsobuje několik druhů bakterií, nejčastěji Salmonella enteridis a stovky jejích typů. Běžně žijí v trávících traktech zvířat i lidí, vodě i půdě. Dobře se množí v potravinách i při nižších teplotách, nejčastěji ve vejcích, majonézách, mléčných výrobcích či mase. Ničí je zahřátí na 70 stupňů a také běžná dezinfekce. Při přemnožení mohou způsobit zažívací problémy.

Člověk se nakazí pouze orální cestou, k nákaze je potřeba velké množství bakterií – v řádech milionů až miliard, závisí na imunitě jedince. Část bakterií ničí žaludeční šťávy. Pokud se dostatečné množství dostane dál, působí bakterie do deseti hodin záněty žaludku a střev. Onemocnění může mít lehký průběh v podobě průjmu, ale může vyvolat i horečky, zvracení a křeče.

Nemoc sama odezní zhruba po pěti dnech vyloučením bakterií z těla, antibiotika se k léčbě nepoužívají. Je potřeba vyrovnávat množství ztracené tekutiny, aby nedošlo k poškození ledvin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám