Hlavní obsah

Města mohou přijít o milióny kvůli čachrům s potrubím

Právo, Jakub Svoboda

Těžkou hlavu mají v posledních měsících starostové hned několika moravských měst, ve kterých výstavbu obecních kanalizací provázely podezřelé záměny potrubí a dalšího materiálu. Jak Právo zjistilo, policie již uzavřela vyšetřování například v Kostelci na Hané či v Klimkovicích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kriminalisté dospěli k závěru, že došlo ke spáchání několika trestných činů včetně zneužití evropských dotací. Městům tak podle pravidel EU hrozí, že přijdou o již schválené dotace v řádu desítek miliónů korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policisté se těmito případy zabývali několik let. „Když jsme loni na podzim v Klimkovicích část potrubí v rámci reklamačního řízení vykopali, zjistilo se, že trubky v zemi neodpovídají schválené projektové dokumentaci. Navíc v rozporu s normami nebyly vůbec značené, takže nebylo možné hned určit, kdo je vyrobil. Označená byla jen hrdla, která byla na trubkách nalepená,“ řekl Právu zdroj obeznámený s průběhem stavby, který nechtěl být kvůli policejnímu vyšetřování kauzy jmenován.

Jak zdroj dodal, potrubí, které bylo ve výkopu za přítomnosti policistů objeveno, bylo podle něj levnější než to, které mělo být do země položeno podle původního projektu.

Nikdo z vedení Klimkovic, dodavatele kanalizace ani Státního fondu životního prostředí (SFŽP) nechtěl případ komentovat. „Byli jsme s místostarostou na policii a slíbili jsme, že se k této věci nebudeme vyjadřovat,“ řekl Právu starosta Klimkovic Zdeněk Husťák (ČSSD).

Fond pozastavil financování

O moc sdílnější nebyl ani státní poskytovatel dotací. „SFŽP u tohoto projektu pozastavil administraci a nemůže s ohledem na důvody pozastavení – vyšetřování Policií ČR – poskytovat žádné informace. S ohledem na uvedené nelze ani komentovat žádné případné další projekty, kterých by se uvedená problematika mohla týkat,“ sdělila Právu mluvčí fondu Veronika Štefková.

Pozastavení administrace obecně znamená pozastavení financování a veškerých kroků vedoucích k ukončení a vyúčtování akce.

Klimkovice se sice dočkaly nové kanalizace, teď se však musejí strachovat, zda nepřijdou o část ze zhruba 180miliónové dotace, kterou na její výstavbu z evropských fondů získaly.

Navíc musí řešit problémy s kvalitou stavby. Vedení města totiž nechalo novou kanalizaci prozkoumat a zjistilo na 400 závad. Například průhyby potrubí nebo to, že netěsnilo, tlačila se do něj spodní voda, a město tak muselo ze svého rozpočtu platit za stočné milióny navíc.

Dodavatel stavby, firma Eurovia, část reklamovaných závad po zdráhání uznal a řadu již podle Husťáka také odstranil. Eurovia sice zakázku vysoutěžila, prakticky celou kanalizaci však nechala postavit společností Staspo.

„Nemáme žádné informace o tom, že bychom při výstavbě kanalizace v Klimkovicích použili jiné potrubí, nežli bylo předepsáno v dokumentaci a schváleno objednatelem. Použili jsme potrubí zcela v souladu s dokumentací a se všemi potřebnými certifikáty a technickými parametry,“ tvrdí navzdory zjištění vyšetřovacích orgánů mluvčí společnosti Eurovia CS Iveta Štočková.

V zemi skončily levnější trubky

Na problémy v Kostelci na Hané, kde výstavbu části tamní kanalizace organizoval propletenec spřízněných firem, upozornilo Právo již před časem. Projektant sice v dokumentaci pro výstavbu kostelecké kanalizace uvedl potrubí s plným žebrem, zhotovitel stavby ale bez souhlasu Státního fondu životního prostředí, tedy v podstatě načerno, uložil do země tzv. korugované potrubí.

To je ceníkově až o 40 procent levnější a podle oslovených odborníků v některých parametrech, například z hlediska životnosti, vykazuje horší vlastnosti než potrubí uvedené v projektové dokumentaci schválené SFŽP. Díky uvedené záměně potrubí měl Kostelec podle oslovených expertů ušetřit až desítky miliónů korun, vedení města však o žádných úsporách nevědělo.

Původně měl Kostelec získat z evropského Fondu soudržnosti dotaci ve výši 120 miliónů korun. SFŽP, přes který dotace tečou, se už jednou, konkrétně před dvěma lety, rozhodl Kostelci tuto dotaci za pochybení v zadávací dokumentaci a chybném stanovení ceny potrubí zkrátit, a to o 35,2 miliónu korun.

Větší část této pokuty byla díky zásahu bývalých úředníků na ministerstvu životního prostředí Kostelci nakonec odpuštěna, sankce za chybně stanovenou cenu potrubí ve výši 4,3 miliónu korun pro toto třítisícové moravské městečko však zůstala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám