Hlavní obsah

Babiš rozčílil senátora Vystrčila: Není v práci a nemaká

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátor Miloš Vystrčil (ODS) se ve čtvrtek rozčílil, když za sebe ministr financí Andrej Babiš (ANO) na schůzi horní komory poslal šéfa resortu spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). „Babiš tady není a nemaká,“ prohlásil kvůli tomu senátor. Babiš se ohradil s tím, že měl jednání kvůli rozpočtu a nemůže být na dvou místech najednou. V Senátu prý být neměl a na začátku týdne se řádné omlouval.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Miloš Vystrčil

Článek

Senát ve čtvrtek projednával konvergenční program České republiky, což je dokument zpracovávaný ministerstvem financí o rozpočtové politice. Místo ministra financí Babiše, od nějž senátoři očekávali, že program přijde obhajovat, však na jednání horní komory dorazil ministr spravedlnosti. Což bylo napsáno i v programu jednání.

Senátora Vystrčila to ale pobouřilo. „Měl být tady v horní komoře, měl být v práci a není tady a já nevím proč. Pan ministr financí Andrej Babiš není v práci a nemaká a neplní své volební sliby,“ rozohnil se Vystrčil.

Toto nařčení však ministr financí zásadně odmítl. „Právě jsem skončil jednání o rozpočtu s ostatními ministry,“ ohradil se Babiš s tím, že nemůže být na dvou místech najednou a že ani nevěděl, že má v Senátu být.

V úterý posílal předsedovi Senátu dopis, v němž svou nepřítomnost omlouval.

Pelikán: Babiš pracuje 16 hodin denně

Pelikán řekl, že se s Babišem na jeho zastoupení v horní komoře domlouval při středeční cestě z Ostravy. „Asi na to mezitím pozapomněl. Bylo však nefér říkat, že není v práci, když pracuje 16 hodin denně. Dnes měl nějaké důležité jednání,“ řekl Novinkám Pelikán.

Dodal, že je normální, že se ministři v Senátu zastupují. „Je složité to skloubit, protože program Senátu se dělá dlouho dopředu,“ bránil Babiše.

Vystrčil však trvá na tom, že konvergenční program je závažný bod a že garantem je ministr financí. „Pro Senát, který neschvaluje rozpočet, je to jedna z mála možností, kdy může diskutovat a vyjadřovat své názory k tomu, jak by to s financováním z ekonomického hlediska mělo vypadat. A pan ministr udělá to, že nepřijde, a nahradí ho ministr spravedlnosti,“ nadával senátor.

Konvergenční bod není podle Vystrčila bodem, který by se nedal vyřadit a přesunout na příští schůzi Senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám